Designblog 2015: Praha po roce opět ožila Designem

Ve čtvrtek 22. října totiž odstartoval již 17. ročník největší přehlídky designu ve střední Evropě – Designblok 2015.

Designblok prezentuje každoročně ty nejzajímavější projekty a produkty především ze světa designu nábytku, bytových doplňků, šperků a módy. Setkáme se ale také s mnohými instalacemi na pomezí umění a designu, které mohli návštěvníci zhlédnout především v prostorách Lapidária a divadla Spirála v areálu pražského Výstaviště, které bylo pro letošek centrem dění.

V rámci festivalu se představila špička firem věnujících se designovým výrobkům a mnoho zahraničních designérských es. K vidění bylo dílo italského studia Formafantasma nebo Nizozemce Maartena de Ceulaera. Netradiční výstavou Austrian design explosion, propojující průmyslový a konvenčí rakouský design, oživila Designblok až 70 exponáty skupina rakouských firem, kreativních podnikatelů a vědců.

K přehlídce světového designu se tradičně připojili také čeští umělci Jiří Příhoda nebo Maxim Velčovský, který tentokrát projektem Chairs, nabídl návštěvníkům prostor nejen pro umělecký zážitek, ale i odpočinek.

Po šestnácterém jelenovi, se tváří festivalu pro tento rok stala koza. ,,Koza jednak symbolicky odkazuje na pohádku bratří Grimmů Brémští muzikanti, jež vypráví příběh o zvířátkách, která si spnila dávný sen: stát se hudebníky. Druhá linka je ve spojení s aktivitou Člověka v tísni Skutečný dárek, tedy on-line shopem, kde například můžete koupit kozu, která v Africe znamená, jeden rok života pro celou rodinu, „uvedl pro Reflex spoluzakladatel festivalu Jiří Macek.“

Svoboda, myšlenková i tvůrčí

Ústředním tématem letošního ročníku Designbloku byla svoboda, myšlenková i tvůrčí, jež se promítla i do celkové atmosféry festivalu. I letošní ročník nabídl interaktivní instalace. V Beauty baru parfumerie Dougles si návštěvnící mohli objednat například koktejl krásy, který jim obsluha naservírovala v podobě profesionální kosmetické úpravy.

Gró přehlídky světového designu se oproti loňskému ročníku soustředilo na jednom místě – v areálu Výstaviště Praha Holešovice, kde bylo zpřístupněno hned několik budov včetně Lapidária, divadla Spirála a Průmyslového paláce. Festival se konal od čtvrtka 22. 10 do úterý 27. 10. 2015.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *