Hrdinství Karla Weiricha, českého Wintona, se ocenění dočkalo až po více než 70 letech

Konference Italského kulturního institutu a spolku Gariwo – Zahrada spravedlivých připomněla v pondělí 26. října osobnost Karla Weiricha (1906–1981), československého novináře, jenž za druhé světové války v Itálii zachránil život více než 200 Židů. Osud donedávna téměř neznámého hrdiny, kterého in memoriam ocenil také prezident Miloš Zeman medailí Za zásluhy, odhalil a zaznamenal italský historik Alberto Tronchin.

Karel Weirich, repro z knihy Spravedlivý riskuje
Karel Weirich, repro z knihy Spravedlivý riskuje

„Weirich byl člověk, který lidem pomáhal a riskoval vlastní život, jako by to byla ta nejsamozřejmější věc na světě,“ prohlásil na konferenci redaktor Karmelitánského nakladatelství Pavel Mareš. Právě toto nakladatelství nedávno vydalo český překlad publikace Spravedlivý riskuje s podtitulem Karel Weirich – český novinář a zachránce Židů v Itálii.

Na jihu Evropy strávil, navzdory moravským kořenům, většinu života. Působil jako dopisovatel tehdejší Československé tiskové kanceláře, nicméně v roce 1941 dostal za své protinacistické názory výpověď. I to mu umožnilo věnovat se odboji a záchraně československých Židů z koncentračního tábora v Kalábrii. Většina z nich byla pasažéry ztroskotané lodi mířící do Palestiny. I jeho samotného nakonec v Bavorsku věznili, před smrtí ho však s koncem války zachránili Američané. Až do roku 1948 pak opět pracoval pro ČTK.

Vzpomínkový večer zahájil předseda české odnože organizace Gariwo, Andreas Pieralli. Tento mezinárodní projekt si klade za cíl zakládat takzvané zahrady spravedlivých na památku všech, kteří i za cenu vlastního života hájili důstojnost ostatních před totalitními režimy a genocidami. Na konferenci v barokní kapli na pražské Malé Straně vystoupili mimo jiné autor Weirichovy biografie Alberto Tronchin nebo Weirichova neteř Helena. „Máme vůči němu velký dluh, vyhladit paměť o zasloužilých se totalitě zdařilo. Nyní se paměť obnovuje, víme, co znamená láska k vlasti, co znamená služba,“ řekl pro ČTK kardinál Dominik Duka.

Weirichův příběh nabízí srovnání s nedávno zesnulým Nicholasem Wintonem, který před druhou světovou válkou zachránil téměř 700 dětí z ohroženého Československa a o svých činech dlouhou dobu mlčel.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *