Designblok lákal na nové trendy: šperky, nože či bytový interiér

Po šest dní patřil pražský Průmyslový palác na Výstavišti mladým tvůrcům i zavedeným značkám. Sedmnáctý ročník Designbloku lákal od 22. do 27. října na prvky bytového interiéru, šperky, oblečení a sklo. O pozornost návštěvníků usilovalo několik desítek instalací a výstav v celkem 70 galeriích, pop-up shopech a obchodech s designem. Pojícím tématem byla svoboda. Hlavní cenu obdržela dvojce českých designerů, tvořící pod značkou Olgoj Chorchoj.

foto: Designblok
foto: Designblok

Vůbec poprvé se převážná část Designbloku soustředila do prostoru, jenž je určený primárně pro velké výstavy. V pravé části Průmyslového paláce, takzvaném Superstudiu, prezentovaly své výrobky nejvýznamnější české i zahraniční firmy. Levé křídlo pořadatelé vyhradili pro Openstudio. Tam se nacházely novinky módních návrhářů, designerů šperku, prezentace škol či amatérských tvůrců. „Amatér, slovo označující ve francoužštině milovníka (amateur), dává jasně na srozuměnou, že přicházíme na pole ryze osobní vášně, záliby, které se autoři věnují ve svém volném čase,“ vysvětlují organizátoři, proč v rámci Designbloku dali již podruhé prostor amatérským tvůrcům. Jedinou velkou expozici mimo Průmyslový palác nazvanou Art House mohli zájemci nalézt v Lapidáriu Národního muzea a v divadle Spirála. V rámci ní designéři vystavovali výrobky na pomezí umění a designu.

Hlavní cenu mezinárodní porota udělila studiu Olgoj Chorchoj ve složení Michal Froněk a Jan Němeček za kolekci svítidel TIM, pro která našli autoři inspiraci v postavičkách Tima Burtona, a za nože Mikov. Kromě toho ocenila celou řadu jiných projektů. V rámci soutěže Diploma Selection například usilovali o její přízeň absolventi akademií a vysokých škol po celém světě. Letos se o cenu ucházelo 18 produktových a 11 módních designérů ze sedmi evropských zemí. V deseti kategoriích pak vybírali porotci své favority pro Cenu šéfredaktorů.

Designblok se netradičně odehrával o dva dny déle, než je obvyklé. Poprvé také měli návštěvníci možnost prohlédnout si část expozice na jednom místě, tedy na pražském Výstavišti. Již tradičně měla akce také charitativní rozměr. Jelikož pojícím tématem byla svoboda, pomoc organizátoři zaměřili na oblast lidských práv. Organizaci Člověk v tísni podpořili finančním darem a propagací.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *