Přežilo sto let na Václavském náměstí. Divadlo Rokoko slaví jubileum, vydává knihu

Několik desítek návštěvníků zavítalo v úterý 20. října do Paláce knih Luxor na Václavském náměstí. Nejen fanoušci Divadla Rokoko se přišli podívat na slavnostní křest knihy, kterou si jubilant nadělil ke svým stým narozeninám. Patronkou se stala zpěvačka Marta Kubišová.

Unikátní publikace nese název 100 let Divadla Rokoko a mapuje jednotlivé éry v jeho historii. Kolektiv autorů z řad divadelních teoretiků rozplétá osudy scény od prosince 1915, kdy začal fungovat Kabaret Rokoko pod vedením písničkáře a dramatika Karla Hašlera, až do současnosti. Za zmínku stojí působení Vlasty Buriana, dočasné útočiště na půdě divadla našli také Jiří Voskovec a Jan Werich.

Na jeho prknech se vystřídala také celá řada hudebních hvězd, mimo jiné Waldemar Matuška, Eva Pilarová nebo Golden Kids, jejichž členkou byla vedle Václava Neckáře a Heleny Vondráčkové právě Marta Kubišová. „Sto let, takových velikánů. Připadám si nepatřičně,“ neskrývala rozpaky Kubišová ze své role patronky, přestože byla součástí jedné z nevýznamnějších kapitol historie Rokoka. Zpěvačka popřála knize i divadlu úspěch.

Vzpomínkovou knihu doplňují dobové fotografie, z velké části dosud nezveřejněné. Snímky jsou i s těmi, které se do svazku nevešly, k vidění na putovní výstavě, která je do 30. října přístupná v Galerii Vinohradská. Pak se přesune do Galerie 1 a svou cestu završí v prosinci přímo v pasáži Rokoko.

Vydáním publikace a výstavou však oslavy nekončí. Městská divadla pražská, pod něž Divadlo Rokoko společně s Divadlem ABC spadá, totiž přichystala na letošní rok bohatý program. Již od ledna mohou diváci soutěžit o lístky na představení. Vše vyvrcholí 12. prosince slavnostním večerem s titulem 100 let ve 100 minutách, na kterém vystoupí tváře Rokoka současného i minulého. Navíc během stávající sezony obohatí repertoár šest premiér.

Divadlo Rokoko sídlí od svých počátků na Václavském náměstí, od roku 2006 působí pod vedením uměleckého šéfa Petra Svojtky. Zaměřuje se na činoherní zpracování děl české i světové literatury. Mimo to pořádá různorodé pravidelné akce, například Představení pro nezadané nebo setkání s herci a tvůrci. Podle tiskové mluvčí Terezy Kochové se tak snaží přiblížit se mladší generaci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *