V Czech Press Photo dominovali běženci, vyhrál snímek z maďarsko-srbské hranice

Českou fotografií roku se stal snímek Jana Zátorského z MF Dnes, zachycující uprchlíky na maďarsko-srbské hranici v Röszke-Horgoš. Téma migrace dominovalo 21. ročníku soutěže Czech Press Photo 2015 téměř ve všech kategoriích. „Uprchlíci po uzavření hranic prchali před policií,“ popsal fotografii autor, jenž obdržel cenu Křišťálové oko a odměnu 120 tisíc korun. Fotografii patří také první místo v kategorii Aktualita.

Uprchlíci na srbské hranici | foto: Jan Zátorský, MF Dnes, via Czech Press Photo
Uprchlíci na srbské hranici | foto: Jan Zátorský, MF Dnes, via Czech Press Photo

„Vítězný snímek migrantů chaoticky padajících přes sebe, ve snaze překonat maďarskou hranici, v sobě obsahuje nejen žurnalistickou informaci a symboliku současné uprchlické krize v Evropě, ale je zároveň i vizuálně silným obrazem připomínajícím apokalyptická malířská plátna velkých mistrů,“ uvedla porota na tiskové konferenci, která se konala 12. října na pražském magistrátu. Uprchlickou krizi zachycují také vítězné snímky v kategoriích Reportáž, Portrét a Každodenní život.

V kategorii Lidé, o nichž se mluví, hrál hlavní roli Miloš Zeman. Prezident zde figuruje během oslav výročí sametové revoluce 17. listopadu loňského roku nebo na obědě v rámci návštěvy Karlovarského kraje. V soutěži bodovala i jiná témata. Například zimní plavání a dostihy nebo fotografie přírody a životního prostředí.

Grant Prahy získal Martin Frouz za projekt, který zobrazuje opravu památníku Mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí v Praze. Za něj obdržel tvůrčí stipendium ve výši 120 tisíc každoročně udělované pražským primátorem. Autor projektu mapuje řadu let opravy památek v hlavním městě a rozpracované kolekce bude doplňovat.

Soutěže se zúčastnilo 278 autorů s celkovým počtem 3 700 snímků. Výstava Czech Press Photo 2015 se bude konat na Staroměstské radnici v Praze od 16. prosince.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *