Praha představuje téměř 500 exponátů českého skla, keramiky a porcelánu

Od čtvrtka 14. dubna se v Praze koná výstava Hot Hot Hot s podtitulem Sklo, keramika a porcelán od A po Z. Jejím cílem je ukázat, jak pestrá a mnohovrstevnatá je podstata českého „umění ohně“ od průmyslu, přes design až po umění či výzkum. Výstavu připravilo Národní technické muzeum ve spolupráci s Asociací sklářského a keramického průmyslu ČR a Muzeem skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Potrvá do 2. října.

„Naším cílem bylo ukázat návštěvníkům, především laické veřejnosti, dnešní skutečný obraz českého sklářského a keramického průmyslu,“ říká Petr Mazzolini, prezident asociace. „Mým přáním je, aby si návštěvníci, až opustí tuto výstavu, znovu uvědomili, jak jsou tyto materiály a výrobky z nich jedinečné, úžasné a užitečné. A aby nás podpořili svým trvalým zájmem, neboť tradici českého skla a keramiky budeme dále rozvíjet.“

Expozice vznikla při příležitosti Mezinárodního roku skla a k 30. výročí Asociace sklářského a keramického průmyslu a je největší tohoto druhu od roku 1989. „Velice mě těší, že výstava věnovaná sklu, keramice a porcelánu, jejichž výroba má u nás dávnou tradici, se koná v roce, kdy Praha hostí generální konferenci Mezinárodní rady muzeí ICOM a Národní technické muzeum se v srpnu tohoto roku stane jedním z center mezinárodního muzejního života,“ uvádí generální ředitel muzea Karel Ksandr.

Výstavu doplňuje doprovodný program, v jehož rámci se v neděli 1. května uskuteční Den sklářů a keramiků. Na něm návštěvníci uvidí ukázky práce mistrů oboru či si vyzkouší svoji zručnost v dílnách.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika – Carolina pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Národní technické muzeum

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *