Poslanci schválili vyšší přídavky na děti, prošlo i daňové zvýhodnění rodin s více dětmi

Poslanci v pátek 23. dubna schválili zvýšení přídavků na děti o čtvrtinu. Rodiny by podle nové úpravy zákona měly mít také nárok na 15% daňové zvýhodnění na druhé a každé další dítě. Sněmovnou prošla také novela zákona o bezpečnosti práce nebo předpis, který umožňuje realitním makléřům obnovit živnost po jejím zániku. Piráti na jednání upozornili, že podle nich je mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví o uzavření maloobchodů protiprávní a není v souladu s pandemickým zákonem. Na hlasování o jejich usnesení, ve kterém mimo jiné vyzývali vládu k okamžitému otevření maloobchodu a služeb, ale nedošlo.

Přídavky na dítě by se podle novely zákona o sociální podpoře měly zvýšit o 26 %, například na děti do šesti let o 130 korun měsíčně. Rodinám alespoň s jedním pracujícím rodičem se dávky navýší o 500 korun. Nově také na podporu dosáhne větší počet rodin. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) má totiž v současnosti na příspěvek nárok pouze jedno dítě z deseti, a to by se mělo změnit. „Jedná se o dlouhodobě očekávanou pomoc rodinám, které se snaží, pracují, ale stejně jsou chudí, respektive nízkopříjmoví. Je to i jeden z velmi efektivních nástrojů, jak bojovat s krizí,“ řekla Maláčová.

V souvislosti s pandemií covidu-19 dolní komora debatovala o školství nebo o maloobchodu. Poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti) reagoval na verdikt Nejvyššího správního soudu, který zrušil mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví zakazující provoz maloobchodu a služeb. Podle Ferjenčíka vláda jedná nezákonně, překračuje své kompetence a obchody by se měly okamžitě znovu otevřít. Místopředseda vlády Karel Havlíček (za ANO) ale doporučil nic neuspěchat a začít rozvolňovat nejdříve od 3. května. „Podnikatelé mi to říkají dnes a denně, včetně těch obchodníků – hlavně ať se to zase za tři týdny nezavře. To už je lepší týden nebo čtrnáct dnů vydržet, budeme-li mít větší pravděpodobnost toho, že to dáme a že to ustojíme všichni,“ uvedl Havlíček ve Sněmovně.  

Sněmovna schválila také usnesení, podle kterého má ministr školství Robert Plaga (za ANO) do 28. dubna vytvořit nařízení umožňující žákům středních škol získat úřední maturitu. Plaga do pravidel pro letošní maturity ale zasahovat nechce.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *