Umělecké fotografie v oknech fasády pražského domu SmetanaQ vyzývají k naději

Čtrnáct českých fotografů pokrylo svým snímkem jedno z oken fasády domu SmetanaQ v Divadelní ulici v Praze 1 v rámci výstavy Naděje. Motivem akce je citát Karla Čapka „Nestačí ve svých konstatováních míti jen pravdu, musí z ní vycházet také víra a naděje.“ Výstavu odstartovala 22. dubna vernisáž moderovaná českým představitelem slam poetry Anatolem Svahilcem a pro diváky bude expozice dostupná do 30. září.

Mezi vystavujícími je např. fotoreportér České tiskové kanceláře a držitel několika ocenění ze soutěže Czech Press Photo a World Press Photo Roman Vondrouš, Libuše Jarcovjáková, jejíž výstavu Evokativ hodnotil britský deník The Guardian jako nejlepší výstavu roku 2019, nebo známý český fotograf Jiří Šigut. Ostatní umělce můžete nalézt na webu Galerie Fasáda.

Při zahájení přednesl Anatol Svahilec ukázky své tvorby, které úzce souvisely právě s motivem naděje. Zazněla například báseň Blabla slam, jež sarkasticky pojednává o čekání na blanické rytíře. Dále vystoupili také kurátoři projektu Markéta Musilová a Miro Švolík, kteří právě propojovali smysl výstavy se současnou koronavirovou krizí a nutností vidiny naděje. „Snaží se reflektovat relevantnost všech ‚pravd‘, o kterých jsme utvrzováni v našich sociálních bublinách. Hodně tomu přispívají i sociální sítě,“ uvedli v tiskové zprávě.

Kolemjdoucí mohou na křižovatce ulic Divadelní a Krocínova, v blízkosti Národního divadla, vidět nyní už druhou uměleckou expozici. Galerie Fasáda si klade za cíl oživit toto místo, poškozené před lety výbuchem plynu, a zároveň propagovat současné české umění.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Praha.eu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *