Předávání Thálií letos online. Cenu mají Groszmannová, Štěpán nebo Stárková

Místo tradičního udílení Cen Thálie v pražském Národním divadle se letos diváci dočkali živě streamovaného vysílání z olomouckého BEA Campusu. Činohru tento rok ovládlo Brno: uspěli Tereza Groszmannová za ztvárnění titulní postavy Mirandolíny ve stejnojmenné hře Národního divadla a Petr Štěpán za Satana v inscenaci Ztracený ráj (Městské divadlo). Cenu za muzikál převzali Erika Stárková za roli Dívky v muzikálu Lazarus pražského Divadla Komedie a Pavel Režný za výkon v inscenaci Elisabeth Divadla J. K. Tyla Plzeň.

Dalšími laureáty jsou Jana Šrejma Kačírková (ND Brno) a Lukáš Zeman (Slezské divadlo v Opavě) za operu a Alina Nanu a Ondřej Vinklát (oba pražské ND) v oblasti balet, tanec a pohybové divadlo. Pořadatelé také vyhlásili ceny České akademie divadelníků, kterou získal spoluzakladatel Činoherního klubu profesor Jaroslav Vostrý, a Cenu Thálie za šíření divadelního umění v televizi získal kameraman Josef Špelda. Josef Láska z Východočeského divadla v Pardubicích zvítězil v kategorii do 33 let. Pocty za celoživotní mistrovství se dočkali Hana Bauerová a Josef Abrhám za činohru, Jan Malík za operu, tanečnice Aneta Voleská a muzikálová herečka Hana Talpová. Letos se osamostatnily kategorie alternativní a loutkové divadlo, v nich uspěli Jakub Gottwald a Ondřej Nosálek.

Online přenosu se zúčastnili prostřednictvím videokamery všichni nominovaní. Herecká asociace plánuje, že letošní laureáti budou předávat ceny těm příštím, aby si i oni mohli užít slavnostního ceremoniálu. „My jsme měli různé možnosti, měli jsme možnost Thálii zrušit, Thálii přeložit, Thálii uspořádat v Národním divadle bez diváků, ale řekli jsme si, že to není ideální, a hlavně by se to nehodilo do dnešní doby, která je o něčem jiném než o nějakých slavnostech,“ uvedl prezident Herecké asociace Ondřej Kepka, který večerem provázel.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní C pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Cenythalie.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *