Jazyková krajina ve čtyřiadvaceti hodinách

Nijak nepředpokládám, že by mě dnes jazyková krajina, v níž se pohybuji, něčím překvapila. Po ránu mě do očí uhodí nápisy na předmětech, které mám v pokoji na poličce, názvy knih na přebalu, jména v kalendáři a pohlednice na nástěnce.  Snídaně si s sebou přinese pár nápisů na kelímcích a sáčkách nebo na platíčku s léky. Zatímco si zaznamenávám mé první postřehy, pobaveně sleduji, že si sama přispívám do své jazykové krajiny, což mě velmi baví.

Havel. Riga. Selský jogurt bílý. Po otevření urychleně spotřebujte. Klokan, trojí síla Kolagenu. Jazyková krajina. Nápisy na produktech, v pokoji. Knihy okolo. Pohlednice.

Ten den mířím do města, procházím dlouhou třídou vedoucí až na náměstí. Obvykle je to příjemná krátká procházka, kdy se kochám atmosférou Českých Budějovic a zálibně si prohlížím staré budovy. Ovšem s úkolem, věnovat větší pozornost jazykové krajině okolo mě, se taková procházka najednou mění v bitevní pole.

Sleva 20 % na všechny kabáty a bundy*. *Nabídka platí do vyprodání zásob a pouze po omezenou dobu. Velikost 36. Otoč to na 99,7 MHz. Výprodej na vše. Vše za 30 korun. Mercury Centrum. Navštivte naši novou prodejnu Albert! Vstup povolen pouze se zakrytým obličejem. Jak se chovat při nákupu.

Návštěva města mě najednou nechává unavenou a přehlcenou všemi svítivými nápisy žadonícími, abych si jich všimla a poslechla je na slovo. Jak ráda najednou odjíždím domů, do přátelské menší obce za Budějovicemi, kde nebudu muset čelit takovým agresivním nápisům!

Nová kolekce. Elegance do posledního kousku. Mimosezónní slevy až 50 %. Hunger Games se vracejí! Balada o ptácích a hadech. Fragment. Uprav si Maestra. Ať je fresh jako ty.

Doma si už relativně mohu sama určovat, co si pustím do vlastní jazykové krajiny. Čtu si zprávy. Pročítám knihy. Odemykám telefon. Odepisuju kamarádce. V ruce držím zprávu od doktora, kterou dostal můj bratr. (Všímám si chyby, na kterou jste nás minule upozorňovala). Hrajeme s bratrem deskovou hru, kdy se snažíme odhalit zločince pomocí křížového výslechu. Zabalíme se do teplých bund a jdeme se projít k rybníku a nedalekému lesíku. Jak nazvat náhlou nepřítomnost, či zcela minimální, psaného jazyka? Psané ticho? Nepsané ticho?

12letý chlapec. Hrozí prudké zdražení vajec? Stavba nemocnice v Letňanech. Zpravodajství v médiích. Už jste odjeli na Šumavu? Má pachatel tetování? Vstup se psy pouze na vodítku.

A dál. Připravuju se na doučování slečny z deváté třídy. Odepisuju na maily. Volám přes lamanšský průliv do Británie mojí sestře, která mi ukazuje sušenky ve tvaru tučňáka. Obal od sušenek je obohacen o vtip. (Přikládám pro pobavení – nebo ne, britský humor je přeci jen svůj.) Peču vlastní sušenky podle internetu. A v závěru se těším na večer, kdy mám opět možnost vybrat si slova, kterými se chci nechat obalit.

Nalezněte čtyři slova s pravopisnou chybou. How did the Penguin pass his driving test? He winged it! Přidejte rozehřáté máslo (ne horké!). Život Václavova dědy Leopolda prošel mnoha změnami a naučil ho, že nejdůležitější je umět se přizpůsobit.

Po celém dni se tedy musím vrátit k myšlence, která mi proběhla hlavou jako první, když jsme dostali zadaný úkol. Nic mě během jednoho dne přece nemůže zaskočit, protože se snažím být poměrně vnímavá a domnívám se, že si své jazykové krajiny vnímám dostatečně. Ha, teď se sama sobě trochu směju. Možná doma, kdy mám jazyk okolo sebe ještě relativně „pod kontrolou“, ale jakmile se ocitnu v širším neohraničeném prostředí jsou slova všude a mnohdy jsou prezentována i formou, která z nich tvoří neodbytné dotěrné společníky. Stále však zůstávám věrnou milovnicí písmen, slov i jazyka, takže mě tohle zjištění nemůže nijak odradit. Myslím, že alespoň od teď budu čas od času skutečně pozornější a lépe si v dnešní době vyberu, kterým slovům budu pozornost věnovat. Tedy alespoň v té míře, která je možná. Dnes jsem totiž také zjistila, že jazyk je „bytost“ nezkrotná.

Text vznikl v rámci kurzu Český jazyk v komunikační praxi pod vedením Terezy Klabíkové Rábové.

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *