„Tuto dobu vydržte,“ vzkazovali laureáti na letošních Cenách paměti národa

Při příležitosti výročí 17. listopadu obdržela pětice osobností zlomových okamžiků československých dějin už pojedenácté Ceny Paměti národa. „Kromě tří R doporučených hygieniky se řídíme dalšími třemi R a těmi jsou respekt, rozum a radost,“ pronesl moderátor Martin Veselovský při vysílání z prázdných prostor Národního divadla. Předání cen doprovázela zdokumentovaná vyprávění oceněných.

Na medailonech laureátů se podílely děti z divadelních kroužků Paměti národa, které pamětníkům ceny doručily domů. „Tuto dobu vydržte,“ vzkazovala dětem a divákům vysílání první laureátka Hana Truncová, kterou v 50. letech odsoudil komunistický aparát na 15 let nucených prací. Během plošné karantény o ni a o ostatní starší pamětníky pečovalo Centrum pomoci Paměti národa, které poskytovalo pomoc s nakupováním potravin či vyzvedáváním léků. „Staří lidé potřebují naši pozornost,“ podotkl ředitel a zakladatel Post Bellum Mikuláš Kroupa na jevišti prázdného divadla.

Mezi další oceněné se zařadila Alžběta Vargová, která v době války provozovala evidenci pochovaných Židů. „Osobně věřím, že se Terezín nebude opakovat, ale vyloučit se to nedá,“ konstatovala laureátka Jarmila Weinbergerová, která sama pobyt v koncentračním táboře zažila. V neposlední řadě přijal medaili Leonid Dohovič, který dospívání strávil v sovětských nápravných zařízeních.

Ozvláštněním letošního ročníku se stalo ocenění In memoriam. To obdržela Květoslava Bartoňová, která po druhé světové válce zajistila převoz 45 dětí ze zubožených částí východního Slovenska do Olomouce. „Skutečné charaktery ustupují do pozadí, … za ně mluví činy,“ řekl Kroupa v reakci na dřívější neochotu pamětnice jakkoliv se prezentovat v médiích.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní C pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Ceny paměti národa

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *