Babiš ustál hlasování o nedůvěře vládě, vládní koalice pokračuje

Opozice ve snaze vyslovit nedůvěru kabinetu ANO a ČSSD neuspěla. Pro se v pátek 23. listopadu vyslovilo celkem 92 poslanců ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09, STAN i SPD, k potřebnému počtu 101 tak 9 hlasů chybělo. Proti návrhu se postavilo 90 zákonodárců z vládního hnutí ANO a opoziční KSČM, která vládu toleruje už od jejího vzniku. Druhý koaliční partner ČSSD opustil sál. Předseda vlády Andrej Babiš tak ustál kritiku, která v posledních dvou týdnech zesílila po reportáži televize Seznam.

O nedůvěře se hlasovalo téměř po sedmihodinové rozpravě, v níž zástupci opozice upozorňovali na pokračující trestní stíhání premiéra v kauze údajného dotačního podvodu Čapí hnízdo i na události posledních dvou týdnů. Naráželi tak na nejasnosti ohledně cesty premiérova syna na Krym. V reportáži uvedl, že tam byl proti své vůli.

„Je absurdní, aby Českou republiku vedl člověk s takovým množstvím problémů,“ pronesl šéf ODS Petr Fiala. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše by v čele vlády měl stát etický a morální člověk. „Já takového člověka v čele současné vlády při nejlepší vůli nevidím,” uvedl. SPD Tomia Okamury zase kritizovala vládní program, který podle ní odpovídá představám ČSSD.

„Nehodlám rezignovat,” reagoval Babiš. „Ani naše vláda nemá v úmyslu podávat demisi.” Premiér označil kauzu za vykonstruovanou, odmítl nařčení o únosu syna a nakonec zdůraznil úspěchy současné vlády, hlavně pokud jde o zahraniční vztahy a ekonomiku.

Vládu v rozpravě podpořil také exministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD. Právě postoj jeho strany byl při hlasování klíčový. ANO i KSČM už dopředu avizovaly, že návrh nepodpoří, sociální demokracie se až dva dny před hlasování rozhodla, že opustí sál.

Česká republika tak má po pátku za sebou už čtrnáctý pokus o vyslovení nedůvěry vládě, opakovaly se v každém volebním období po roce 2000, nicméně opozice uspěla pouze jednou, a to v roce 2009. Tehdy skončila druhá vláda Mirka Topolánka v době českého předsednictví EU. Padla i díky čtyřem hlasům původně koaličních poslanců Jana Schwippela, Vlastimila Tlustého (oba ODS), Olgy Zubové a Věry Jakubkové (obě zvolené za Stranu zelených, z níž už před hlasováním odešly).

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Jan Zatorsky pres Echo24.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *