Čína zůstane prioritou, shodli se účastníci debaty o amerických volbách

Institut pro politiku a společnost uspořádal ve čtvrtek 5. listopadu online debatu na téma Jak se změní svět za (staro)nového prezidenta? Zúčastnili se jí: Hynek Kmoníček, český velvyslanec v USA, Martina Heranová z Cevro institu, Alex Braun z americké firmy SKDKnickerbocker, a Kryštof Kozák, amerikanista z Fakulty sociálních věd UK. Debata se konala v době, kdy se stále v USA sčítaly hlasy a nebylo jisté, kdo zvítězil.

Důležitým tématem bylo, co se bude odehrávat, pokud se prezidentem stane Joe Biden. Martina Heranová například poznamenala, že prioritou by byla v prvních měsících jeho vlády domácí politika. „Společnost bude velmi rozdělená a bude obtížné ji spojovat,“ dodala. Velvyslanec Kmoníček si zase myslí, že vzhledem ke geopolitické situaci se toho celkově moc nezmění. Akorát se podle něj bude tento příběh odehrávat na „akademičtější a méně brutální úrovni“.

Prioritou v zahraniční politice bude podle všech účastníků vztah USA k Číně. A to bez ohledu na to, jestli prezidentem bude Biden, či Trump. „Biden si ale uvědomuje, že pokud se chce Amerika postavit Číně, bude to jednodušší se spojenci a Amerika má výhodu, že ty spojence má,“ myslí si analytik Braun. Na dotaz moderátora Jana Macháčka, co by se za Bidena změnilo v postoji k Evropě, odpověděli diskutéři, že kromě rétoriky a postoje k pařížské klimatické dohodě by se toho vlastně příliš nenašlo. Velkou neznámou zůstává Blízký východ, kde by Biden musel navazovat na Trumpovy úspěchy v podobě uzavírání míru mezi Izraelem a některými arabskými státy.

Velkou pozornost také věnovali diskutující skutečnosti, že stejně jako před čtyřmi lety předvolební průzkumy ani letos příliš neodhadly reálný výsledek. Jednoznačně se shodli, že za tím je špatná metodika, kterou opakovaně využívají volební agentury, případně efekt stydlivého voliče. Spíše k okrajovým tématům rozpravy naopak patřil americký systém hlasování a sčítání hlasů.  

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní B pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *