Praha chystá rozpočet na příští rok, letos chybí deset miliard

Praze bude kvůli covidu letos chybět přes deset miliard korun. Více než polovinu, tedy 6,1 miliardy, představují daňové příjmy, o dalších 1,5 miliardy přijde ve veřejné dopravě, další necelou miliardu ztratí příspěvkové organizace, jako jsou muzea, divadla či zoologická a botanická zahrada. „Vše ale nakonec může být jinak,“ připustil náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha sobě) na tiskové konferenci ve čtvrtek 8. října.

Město v průběhu roku očekávalo propad až 15 miliard, do celkového hospodaření se však promítne také podpora v souvislosti se zachováním, obnovou a rozvojem podnikání a poskytování služeb (500 milionů korun). Nové, původně neplánované výdaje, zahrnují dotace městským částem na boj s nemocí covid-19, zařízení testovacích míst, nákup plicních ventilátorů a ochranných pomůcek.

Současná situace navíc komplikuje přípravy rozpočtu na příští rok. „Chystáme ho v nebývalé situaci, kdy nevíme, co bude zítra. Nicméně jej musíme připravit a schválit v prosinci,“ řekl Vyhnánek. Předpokládané daňové příjmy činí 53,4 miliardy korun, běžné výdaje bez transferů se odhadují na 41,7 miliardy korun, což je o 2 miliardy méně než v minulém roce. Tyto škrty se ovšem netýkají odvozu odpadů a Pražské integrované dopravy.

Návrh rozpočtu zatím nepočítá se zrušením superhrubé mzdy. „Toto opatření zatím nebylo schválené,“ poznamenal náměstek primátora. Kdyby se tak stát rozhodl bez ochranných opatření proti ztrátám, Praha by přišla o 5,5 miliardy korun.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní C pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *