Třetina celosvětově vyprodukovaných potravin se vyhodí, nejvíce plýtvají domácnosti

Asociace ekologických neziskových organizací Zelený kruh ve spolupráci s iniciativou Zachraň jídlo pořádala seminář o šetrném nakládání s potravinami a jídlem. Akce pod názvem Jak neplýtvat potravinami? se konala ve čtvrtek 28. listopadu v pražském Café AdAstra, kde pracují i lidé s tělesným nebo mentálním postižením či sociokulturním handicapem. O problematice plýtvání jídlem přednášel David Hájek ze Zachraň jídlo.

Iniciativa Zachraň jídlo vznikla v roce 2013 a je skupinou nadšenců, kteří se po vzoru Velké Británie snaží o snížení množství potravin, jež končí v koši. Jedna britská rodina průměrně za rok vyhodí jídlo v hodnotě dvaceti tisíc korun, v Česku je to osm tisíc. Celosvětově se vyhodí přibližně třetina vyprodukovaných potravin. „Zeměkoule má jisté limity, dokáže uživit jenom určité množství obyvatel, proto je takové chování lidstva iracionální,“ řekl David Hájek.

Největší podíl na vyhazování jídla mají domácnosti se 41, 2 %, druhé je zemědělství s 34, 2 %. Zemědělci tzv. křivou zeleninu nechávají na polích, protože vědí, že neprojde skrz síto požadavků supermarketů. Ty mají své přísné předpisy, podle kterých ovoce a zeleninu přijímají. Parametry jako barvu, tvar a velikost posuzují tzv. kvalitáři. Příčinou vyhazovu jsou tedy opět konzumenti, protože podle mluvčích supermarketů by křivou zeleninu nekoupili.

Přednáška rovněž připomněla, že plýtvání potravinami je plýtváním vodou, lidskou prací, pohonnými látkami, penězi a úsilím lidí. Dále Hájek radil, jak potraviny s rozmyslem nakupovat a skladovat, abychom předešli plýtvání. Toto know-how i s recepty obsahuje knížka Zachraň jídlo v kuchyni.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: autorka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *