Festival francouzského filmu podvacáté: Návrat k počátkům kinematografie

Až do počátků kinematografie zavede návštěvníky letošní francouzský filmový festival. Jubilejní dvacátý ročník se bude věnovat oslavě tamní kinematografie od její historie až po současnost. Pořadatelé připravili 168 projekcí 57 žánrově rozmanitých filmů v celkem osmi partnerských kinech. V období od 22. do 29. listopadu mohou filmoví fanoušci navštívit promítání v Praze, Brně, Ostravě, Českých Budějovicích a Hradci Králové.

Na festivalu se v předpremiéře představí 16 celovečerních snímků. Kromě ústředního festivalového filmu Obávaný, který líčí životní příběh proslulého režiséra Jeana-Luca Godarda, se organizátoři rozhodli, že uvedou i další novinky z přehlídky v Cannes. Na programu jsou také Bratři Lumièrové a Putování francouzského filmu, které přiblíží počátky francouzské kinematografie. Francouzský institut navíc nabídne divákům v Praze přehlídku tvorby Jeana-Pierra Melvilla, kterou připravil u příležitosti 100. výročí režisérova narození.

Přítomnost na promítání svých děl přislíbili režiséři životopisných snímků Rodin a Gauguin, Jacques Doillon a Edouard Delluc. První jmenovaný se navíc zúčastní slavnostního zahájení v kině Lucerna. Součástí festivalu bude také bohatý doprovodný program. Galerie 35 připraví výstavu Gaumont, 120 let! s historickými filmovými plakáty. Festival zpestří také několik hudebních představení, vystoupí například Emma Smetana nebo skupina The Brownies.

Tento již dvacátý ročník festivalu je důkazem intenzity kulturních vztahů mezi našimi zeměmi,“ uvedl francouzský velvyslanec Roland Galharague. Festival vznikl v Praze v roce 1998 a kladl si za cíl vzbudit zájem českého publika o francouzsky mluvené filmy. „Za tu dobu zažil tolik úspěchů, což dokazuje hluboké vzájemné sympatie mezi umělci obou našich zemí,“ dodal Serge Toubiana, prezident společnosti UniFrance, která propaguje francouzskou kinematografii ve světě a jež spolu s Francouzským institutem, francouzskou ambasádou a Francouzskou aliancí tuto přehlídku pořádá.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Festivalff.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *