Češi užívají drogy ve vysoké míře, prevence a léčba je podfinancovaná

Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti vydalo 7. prosince data za rok 2014. Vyplývá z nich, že míra užívání legálních a lehkých drog je stabilně vysoká. Tabák užívá denně čtvrtina dospělých Čechů, alkohol pije každý den zhruba desetina. Do kategorie rizikových uživatelů alkoholu spadá přibližně 7 % lidí starších patnácti let. Počet problémových uživatelů pervitinu a opiátů se zvýšil zhruba na 50 tisíc osob. Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila je jednou z příčin nedostatečné financování prevence a léčby závislostí.

Mládež přichází do kontaktu s návykovými látkami poměrně hojně. Dvanáct procent patnáctiletých denně kouří, častěji se jedná o dívky. Návykové látky se tradičně mezi mladé dostávají především v prostředí noční zábavy. Marihuanu na těchto akcích užilo za poslední rok 70 % návštěvníků. „Dlouhodobým problémem u nás je plošná tolerance společnosti ke konzumaci návykových látek dětmi a mladistvými. Věková hranice nejen první zkušenosti, ale i pravidelného užívání se snižuje. Děti na základních školách už mají zkušenosti jak s konzumací alkoholu, kouřením, tak i s užíváním marihuany a dalších látek,“ uvedl v tiskové zprávě Vobořil.

1392242832_721e78f6f8_b
foto: flickr.com | actv

Na předávkování tvrdými drogami loni zemřelo 48 osob, tato hodnota je dlouhodobě stabilní. Otravu alkoholem nepřežilo 322 lidí. Drogy značně ovlivňují kriminalitu. Podle údajů Policie ČR bylo 15,6 % objasněných trestných činů spácháno pod vlivem návykových látek, z toho 12,3 % pod vlivem alkoholu. V loňském roce policie v souvislosti s nelegálními drogami stíhala okolo čtyř tisíc osob, odhalila 261 varen pervitinu a 301 pěstíren konopí.

V Česku žije zhruba 45 tisíc nitrožilních uživatelů narkotik. Substituční léčbu podstupovalo okolo čtyř tisíc závislých, na plnou úhradu léčby ze zdravotního pojištění jich dosáhlo pouze několik desítek. Náklady na doplatcích za léky se vyšplhají i na deset tisíc korun měsíčně a víc. Tím kvete nelegální obchod, neboť pacienti často prodávají část své substituce, aby léčení vůbec dokázali ufinancovat.

Protidrogová politika stála veřejné rozpočty 1,25 miliardy korun, oproti roku 2013 se tak výdaje na boj s drogami zvýšily více než dvojnásobně. Přesto jsou však prevence a léčba podle monitorovacího střediska podfinancované. Nejhůře je na tom Ústecký kraj. Výdaje ze zdravotního pojištění na léčbu následků užívání návykových látek činily za rok 2013 odhadem 1,5 miliardy korun, pouze 214 milionů z této částky bylo použito na specializované adiktologické služby.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *