Výstava Komunikace 89 přibližuje, jak se dělala revoluce bez internetu

Projekt Komunikace 89 reflektuje státní převrat v době cenzury a neexistence internetu. Jeho jádrem je multimediální výstava na Letné, která je k vidění do 30. listopadu. Součástí expozice byl 16. a 17. listopadu i originální Volkswagen Golf Václava Havla, ve kterém měli návštěvníci možnost nahrát bývalé hlavě státu vzkaz. Akce vyvrcholí 24. a 25. listopadu na stadionu Sparty.

Hlavním konceptem výstavy je nastínit či připomenout, jak se šířily informace v roce 1989, a také otevřít diskusi o využití nabyté svobody slova v mediálním prostředí.

„Je to výstava, která má podpořit mediální vzdělávání u nás,“ uvedla Věra Weinerová, koordinátorka programu a produkce. Očekává, že Komunikaci 89 navštíví přes 4000 studentů.  „Kromě toho pořádáme každé pondělí v rámci doprovodných programů veřejné diskuse na stanici Bubny,“ dodala. Jejich hosty byli například novinář Karel Hvížďala, dokumentarista Vít Klusák nebo senátor Pavel Fischer.

Program vyvrcholí velkoplošnou projekcí na stadionu Sparty. Tvůrci dokumentu spojili historické projekce demonstrací na Letenské pláni a sestřih z doprovodných programů projektu Komunikace 89. Jedním z nich je Autodialog s Václavem Havlem. O vzniku tohoto unikátního programu promluvila Věra Weinerová: „Dovědeli jsme se, že někde v republice je zrenovované auto po Václavu Havlovi a přišlo nám symbolické propojit to s naším projektem. Zprostředkovali jsme to lidem tak, že mohou Václavu Havlovi nahrát nějaký vzkaz o tom, jak společnost v posledních třiceti letech naložila se svobodou slova.“

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: protisedi.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *