Knihovnou roku se pyšní středočeské Statenice a knihovna Jiřího Mahena

Slavnostní předávání cen Knihovna roku se po loňské covidové pauze konalo 14. října v Zrcadlové kapli Klementina, sídla Národní knihovny. Ve dvou hlavních kategoriích, základní knihovna a významný počin v oblasti poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb, zvítězila Obecní knihovna ve Statenicích a Knihovna Jiřího Mahena v Brně. Udílela se ještě další ocenění, a protože se ceremoniál nemohl pořádat v předešlém roce, zazněla i jména loňských laureátů. Ceny předával ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

V kategorii základní knihovna zvítězily Statenice díky zásadnímu ovlivnění dění v obci a přispění k znovuobnovení společné činnosti venkovské komunity. Dle starostky Apoleny Novotné se knihovna stala „obývákem vesnice“. Ve stejné kategorii získaly zvláštní cenu Místní knihovna v Číměři za svou práci s dětskými čtenáři a Veřejná knihovna Slivenec za velký podíl na propojování zájmových skupin a generací.

„Mně na světě knihoven tohle připadá nejzajímavější, to, jak se knihovny liší, jak se v různých obcích a městech stávají něčím trochu jiným, podle toho, jak knihovníci, kteří v nich pracují, na sebe berou péči o čtenáře a jak sami chápou svou funkci,“ řekl Zaorálek.

Knihovna Jiřího Mahena v Brně zvítězila s projektem Knihovna na Křižovatce. „Projekt začal vlastně v okamžiku, kdy knihovna měla zaniknout. Je symbolem toho, že nám veřejnost řekla, že tu knihovnu chce,“ uvedla ředitelka Libuše Nivnická. Zvláštní ocenění v této kategorii pak získala Národní knihovna za zpřístupnění digitálních knihoven v době pandemie.

Předávala se i cena Městská knihovna roku, kterou obdržela knihovna v Semilech. Vůbec poprvé se pak na této akci vyhlašovala i soutěž o nejlepší knihovnu pro děti Kamarádka knihovna. „Nebude-li dnes knihovna dětem dobrou kamarádkou, nebude mít zítra přátele mezi dospělými čtenáři,“ řekla předsedkyně Klubu dětských knihoven Helena Šlesingerová. Cenu si odnesly Městská knihovna Slavoj ve Dvoře Králové nad Labem a Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Archiweb.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *