Dobrovolníci uklízeli Česko. Sesbírali 1120 tun odpadu

Do velkého úklidu se s příchodem jara pouští mnoho lidí, v sobotu 6. dubna se však věnovali zejména přírodě. V rámci akce Ukliďme svět, ukliďme Česko sesbíralo rekordních 65 tisíc dobrovolníků 1120 tun odpadu na 2273 místech. Událost se koná každoročně od roku 2014.

Zájemci se sešli ve smluvený čas na smluveném místě a pustili se do nepořádku, který v přírodě zanechali jejich nezodpovědní spoluobčané. „Nejčastěji jsme sbírali plastové lahve, různé obaly a pneumatiky,“ popsala studentka Eliška, která přiložila ruku k dílu v obci Lety nedaleko Prahy. Právě pneumatik se uklidilo téměř 17 tisíc.

„Každoročně je nacházíme v lesích, po příkopech, či dokonce v potocích, řekách a na dalších těžko uvěřitelných místech. Jen letos jich dobrovolníci napočítali 16 500. Přitom je to zhola zbytečné, u nás funguje systém zpětného odběru, díky němuž je může každý motorista bezplatně odevzdat na jednom z 2900 sběrných míst,“ dodal jeden z organizátorů Radek Janoušek. Mezi běžnými odpadky se ale občas objevily i kuriozity, třeba toustovač, mobilní telefon či volant z tatry. Vše odvezla smluvená firma do sběrného střediska.

Akce ale po víkendu ani zdaleka nekončí. Jen do konce jara jich je v plánu dalších 600. „Pokud plánujete hodně dopředu, dejte si do kalendáře datum Celosvětového úklidového dne – 21. září 2019,“ vyzývají pořadatelé, kteří dobrovolníkům dodávají pytle, rukavice i know-how. Doprovodný program zahrnuje opékání buřtů, workshopy a soutěže pro děti.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *