Nový historický vlak Párou Prahou poprvé vyrazil na okružní jízdu

Letošní hezké jarní počasí láká k výletům. Třeba po železnici. Na pražské smíchovské nádraží dorazil v sobotu 6. dubna historický parní vlak s lokomotivou z padesátých let. Tu osobně představil strojvedoucí Pavel Turek, který poctivě odpovídal na dotazy zvídavých dětí. Když si některé vyzkoušely, jaké je to sedět v kabině a „řídit“, vlak se rozjel na první letošní cestu.

Parní lokomotiva Štokr s historickými vozy ze 40. a 50. let a bufetovým vozem je novinkou letošní turistické sezony. „Tímto novým projektem chceme oslovit nejen Pražany a Středočechy, ale i zahraniční návštěvníky Prahy,“ sdělil Jakub Goliáš, ředitel Regionálního obchodního centra Českých drah pro Prahu a Středočeský kraj.

V každém termínu se konají vždy dvě nostalgické jízdy. Vlakem se lze svézt ze Smíchova do Hostivic nebo absolvovat okružní jízdu zpět na Smíchov. Z něj vlak nejprve zamíří do Prokopského údolí, jehož kaňon dosahuje místy hloubky až 70 metrů a vznikl erozní činností během posledního milionu let. Z Hostivic se vrací po trase tzv. Buštěhradské dráhy, na které překonává 150 výškových metrů. Pro svůj profil, dva historické viadukty a okolní přírodní scenérie se trati říká pražský Semmering, podle známé rakouské železnice.

Jízda přilákala velkou pozornost. „Nečekali jsme takhle obrovský zájem. Někteří lidé se do vlaku nedostanou,“ řekl systémový specialista ČD Jaroslav Kučera pro Novinky.cz. Goliáš dodal: „Těší nás to a doufám, že nadšení bude pokračovat. Máme naplánované ještě tři termíny, kdy vlak vypravíme, každý ten den projedeme okruh celkem dvakrát.“

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: ČD

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *