Březnová nezaměstnanost klesla na tři procenta, nejníž za posledních 22 let

Nezaměstnanost v březnu klesla na 3 % z únorových 3,2. Proti loňsku je situace lepší o půl procenta. Bez práce bylo 227 tisíc lidí, což je nejnižší hodnota tohoto měsíce od roku 1997. Počet volných míst se zvýšil téměř na 340 tisíc. Oznámil to v pondělí 8. dubna Úřad práce.

K poklesu přispívá mimo jiné postupný rozjezd sezonních prací, z evidence odešlo téměř 49 tisíc lidí. Mnoho z nich našlo uplatnění ve stavebnictví, lázeňství, zemědělství, gastronomii nebo cestovním ruchu. „Činnost obnovují i živnostníci, kteří dočasně přerušili podnikání. Březen je také typickým měsícem, kdy roste zájem zaměstnavatelů o veřejně prospěšné práce, především v rámci jarních úklidů veřejných prostranství,“ uvedla generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková  pro ČTK.

Nejlepší situace je stabilně v Praze, konkrétně nyní 1,9 %, naopak nejhůře na tom jsou Moravskoslezský a Ústecký kraj s 4,6 %. Meziměsíční pokles zaznamenalo 75 okresů. Podíl lidí bez práce se naopak zvýšil na Chomutovsku o 3,3 a na Ústecku o 0,6 %.

Na jedno volné pracovní místo připadá v průměru 0,7 uchazeče. Tradičně velká poptávka je po technických profesích ve všech oborech. V evidenci úřadů práce zůstali především uchazeči s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou. Jejich průměrný věk činil 43,2 roku. Mezi evidovanými bylo 84 043 lidí nad 50 let, na celkové nezaměstnanosti se podíleli 37 %. Déle než 12 měsíců bez práce bylo téměř 57 tisíc lidí.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *