Konference Byznys & Zero waste zdůraznila zásadní podíl firem na znečištění

Na problémy životního prostředí a nadprodukci plastů se pokusila upozornit konference Byznys & Zero waste. Nezisková organizace Bezobalu ji uspořádala v pátek 9. listopadu v Národní technické knihovně. Mezi řečníky se představili majitelé firem, zástupci státní správy i teoretici v oblasti udržitelnosti. Všichni se shodli na jednom: Produkce plastu v současné míře je neudržitelná a podnikatelé hrají zásadní roli ve změně chování společnosti.

V Evropě se denně spotřebuje 725 milionů jednorázových kelímků na kávu,“ uvedl Vladislav Smrž z ministerstva životního prostředí. „Češi přitom pociťují minimální zodpovědnost za znečištění planety a mají za to, že změna musí přijít ze shora,“ dodal Smrž.

Resort o přemíře jednorázových obalů informuje v kampani #dostbyloplastu, prostřednictvím které se snaží oslovit hlavně firmy. Na českém trhu v poslední době vznikají desítky malých a středních podniků, které si zakládají na udržitelnosti a minimalizaci odpadu. Hned několik z nich se představilo na konferenci: např. ekodrogerie Tierra Verde, jejíž výrobky je možné si v bezobalových obchodech koupit do vlastních nádob, organizace Trash Hero pořádající sběry odpadků nebo veganská kavárna Tři ocásci.

Udržitelnost je však pořád opakem tržního standardu, a to nejen v České republice,“ prohlásila Soňa Jonášová z Institutu cirkulární ekonomiky, který s ministerstvem také spolupracuje. „Hlavními důvody jsou lobby ze strany firem vyrábějících odpady nebo vysoké zisky ze svozu odpadu,“ uvedla. Jonášová zároveň zdůraznila, že důležitá je proměna chování korporací, které vytvářejí největší stopu. „Každé podnikání způsobuje škody, je ale potřeba tyto škody začít vnímat, a ne se zbavovat zodpovědnosti,“ dodala.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Pixabay.com/ pasja1000

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *