Ministr Lipavský vyjádří zahraniční cestou podporu Ukrajině

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) podnikne 7. a 8. února cestu do ukrajinsko-ruského pohraničí. Společnou návštěvou s rakouským a slovenským protějškem chce vyjádřit podporu Ukrajině, jíž hrozí ruská invaze.

Lipavský úmysl představil 25. ledna na tiskové konferenci po zasedání krizového štábu ministerstva zahraničních věcí ohledně rostoucího napětí na východě Ukrajiny. Na jejích hranicích se posledních několik měsíců seskupují ruské jednotky a podle některých západních politiků, včetně prezidenta USA Joea Bidena, bezprostředně hrozí, že Rusko na Ukrajinu zaútočí. Moskva naopak viní z eskalace Západ a vyzývá USA, aby přestaly stupňovat napětí.

Kromě avíza zahraniční návštěvy Lipavský uvedl, že krizový štáb souhlasil s návrhem ministryně obrany Jany Černochové (ODS) darovat Ukrajině dělostřeleckou munici. Ministr dále vyzval české občany, aby necestovali do pohraničních oblastí, a zdůraznil, že ministerstvo hledá společně se západními spojenci diplomatické řešení situace, ačkoliv se „připravuje i na to nejhorší“.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní C pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *