Jsme na prahu změny, řekl budoucí primátor Hřib po podpisu pražské koalice

Zástupci Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) podepsali na pražském magistrátě koaliční smlouvu. Na jejím základě se stane primátorem Zdeněk Hřib z Pirátů, mezi cíle patří digitalizace veřejné správy, podpora infrastruktury nebo školství. „Jsme na prahu změny,“ slíbil Hřib v pondělí 12. listopadu na tiskové konferenci.

Utvořili jsme tuto volební koalici, abychom nahradili hnutí ANO a do vedení města přivedli odborníky,” řekl Jiří Pospíšil za Spojené síly pro Prahu. Jako experty zmínil Hanu Marvanovou, Petra Hlaváčka a starostu Petra Hlubočka, které za své hnutí vybral pro posty náměstků. „Nechci žádné kariérní politiky a Dolínky,“ vymezil se proti předchozímu radnímu pro dopravu. Pospíšil se sám ucházel o post primátora, nakonec ho však přenechal Pirátům jako nejsilnější straně v koalici. „Nějaké personální spory nesmí koalici ohrozit,“ vysvětlil Pospíšil, byť podle něj není úplně dobré, že je to Hřibova první politická funkce. Pospíšil ani třetí lídr Jan Čižinský sami v radě nezasednou.

Mezi programové body patří transparentní veřejná správa, nové digitální služby nebo dotace Evropské unie. „Praha je potřebuje na dopravní infrastrukturu, sociální projekty a školství,“ vysvětlil Čižinský z hnutí Praha sobě. Podle něj by školství mělo děti už od začátku motivovat a udržet jejich motivaci i v průběhu vzdělávání.

Hřib zase přiblížil řešení v otázce bydlení nejen pro mladé a jeho cenové dostupnosti. „Bude to paleta různých opatření,“ poznamenal. Podle něj je nutné odbrzdit tzv. brownfieldy neboli průmyslové areály, které zabírají jen v širším centru města až 950 hektarů plochy. Dále pak urychlit stavební řízení pomocí digitalizace a regulovat AirBnB. Koalice nyní čeká na vyjádření a případné připomínky od opozičních ODS a ANO, s nimiž se už ohledně programu setkala. Hřib dodal, že v jednání s opozicí na magistrátu chtějí nastolit lepší kulturu.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Wikimedia Commons

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *