Studenti simulovali americkou předvolební debatu za účasti velvyslance Schapira

Souboj o pozici prezidenta USA již má svého vítěze. Novou hlavou Spojených států se stal republikánský kandidát Donald Trump. Američtí voliči tak rozhodli 8. listopadu. V předvečer voleb uspořádala nezisková organizace Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) v pražském Centru současného umění DOX simulaci předvolební debaty, které se zhostili studenti středních škol.

K hodnocení a diskutování AMO přizvala redaktorku Respektu Silvii Lauder, Annu Shavit z katedry marketingové komunikace a PR FSV UK a Tomáše Klvaňu, hostujícího profesora University of New York in Prague.

Úvodní slovo pronesl Andrew Schapiro, velvyslanec USA v České republice. Vyzdvihl význam volebních debat a duelů, které podle něj mají velký dopad na konečný výsledek. „Skutečnou demokracii pro mě představuje především vůle občanů se na demokracii podílet. Když zde dnes vidím mladé, kteří se zajímají o současné problémy, o to, co se ve světě děje, a kteří k tomu chtějí vystoupit a mluvit, naplňuje mě to optimismem,“ řekl.

Program byl rozdělen do několika bloků. V nich spolu debatovali vždy dva studenti, každý  reprezentoval buď postoj demokratické, či republikánské strany. Témata jednotlivých úseků, na která se studenti předem připravili, se týkala americké národní bezpečnosti, geopolitiky, ekonomiky či sociálních problémů. Po studentech k danému tématu promluvili rovněž pozvaní řečníci.

Konec večera přinesl vyhodnocení studentských výkonů. Porota i hlasující hosté se shodli na dvou vítězích, jimiž se stali Kateřina Adámková z pražského Gymnázia Nad Alejí a Hugo Chadima z Riverside School Prague.

 

Foto kredit: Gage Skidmore/flickr.com

Článek vyšel také v Carolině.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *