Odchod Británie z EU? Ošklivý rozvod, říká zpravodaj ČRo Hošek

Jaké dopady by měl případný odchod Velké Británie z Evropské unie na zbylých 27 členských států? A jak by se to podepsalo konkrétně na České republice? O tom hovořili zpravodajové Českého rozhlasu v Londýně a v Bruselu Jiří Hošek a Ondřej Houska a státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza ve veřejné debatě 31. března v pražské budově ČRo.

„Je to naprostý precedens, nevíme, co by se stalo, kdyby takhle velká země odešla z Evropské unie,“ vysvětluje Jiří Hošek nejasnou budoucnost unijního svazku v případě brexitu, tedy vystoupení Velké Británie z EU. Zdali si Britové přejí opustit unii, rozhodnou 23. června v referendu. Do osudného dne tak ještě zbývá poměrně dost času. „Jakýsi ‚swing‘ – prudký výkyv nálad – se dostaví až dejme tomu deset čtrnáct dnů před samotným hlasováním. Zatím je debata velmi povrchní, doposud nezabírají ani apely slavných světových osobností, jako je americký prezident Barack Obama,“ popsal situaci v ostrovním království londýnský zpravodaj.

Tomáš Prouza taktéž mluví o brexitu jako o bezprecedentní záležitosti, podle něj je však zřejmé, že Evropa bez Británie bude slabší, a to jak ekonomicky, vojensky, diplomaticky, tak i z bezpečnostního hlediska. Na ekonomické důsledky poukázal zejména v souvislosti s Českou republikou, jež je závislá na exportu. „Britové vždycky tlačili na to, aby bylo co nejméně překážek pro obchodování v Evropě, například volný trh či snižování byrokratické zátěže, to je to, co ČR potřebuje víc než jakýkoliv jiný stát,“ domnívá se.

K tomu, že by se brexit mohl stát skutečností, přispívá také fakt, že v Británii jsou zatím mnohem aktivnější hnutí podporující odchod země z EU. Podle posledního průzkumu veřejného mínění, který zveřejnil britský list The Daily Telegraph, se  pro vystoupení vyslovilo 44 % Britů oproti 51 % zastánců setrvání v EU, nerozhodných zůstalo 5 %. Paradoxem přitom je, že premiér David Cameron se skrze referendum spíše snaží řešit situaci na domácí politické scéně, kdy se v jeho vládě objevuje čím dál více „nepohodlných“ euroskeptiků. Podle Housky jde o populismus nejhlubšího zrna, čemuž přikyvuje i Hošek.

„Ošklivý rozvod“, jak Hošek pojmenoval odštěpení Británie od EU, by trval minimálně dva roky. Je tedy otázka, jak stabilní unie zůstane a jestli brexit neodstartuje odchody dalších států. „Myslím, že by to úplně nespustilo lavinový efekt dalších odchodů, ale spustilo by to lavinový efekt toho, že by se o tom v těch zemích minimálně začalo mluvit,“ připustil na závěr debaty Prouza.

 

Článek vyšel původně v Carolina.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *