Biatlonisté na MS bez medaile, chvála patří fanouškům a pořadatelům

Martina Zbořilová

Po 11 letech a podruhé v historii se do novoměstské Vysočina arény vrátil světový šampionát v biatlonu. A zase dokázal, že čeští fanoušci tento sport milují, i když se reprezentantům výsledkově příliš nedaří a na žádnou medaili nedosáhli. Slova chvály ze všech stran mířila i na organizátory a pracovníky, kteří i v nepříznivých podmínkách dokázali zařídit hladký průběh mistrovství.

Domácí závodníci prožili výsledkově nejhorší světovou akci od olympiády ve Vancouveru 2010. Nejlepším individuálním výsledkem domácích závodníků bylo deváté místo Markéty Davidové ve stíhačce, Tereza Voborníková se ve stejném závodě umístila na třinácté příčce. V indiviuálu skončila Jessica Jislová dvanáctá.

Hrdinou druhého týdne šampionátu se pro tuzemské fanoušky stal Tomáš Mikyska. Ve vytrvalostním závodě zajel první TOP 10 kariéry, mužskou štafetu pak na prvním úseku po bezchybném výkonu předával na druhém místě. Na stejné pozici se pohybovala i ženská čtveřice, ale ani jedna ze štafet neudržela své postavení a skončily shodně sedmé. I tak rozbouřily ochozy nejvíc za celých čtrnáct dnů.

„Je to masakr, na trati není slyšet vlastní dech a musíme jet nadoraz, protože nás nenechají vůbec odpočinout,“ usmívala se po sprintu do kamer ČT Davidová. Pokaždé děkovali i ostatní čeští závodníci, pozadu nezůstali ani ti zahraniční. Sturla Holm Laegreid, norský vítěz sprintu, ke svému instagramovému příspěvku napsal: „Nejvíce si budu pamatovat úžasný zvuk 40 tisíc šílených Čechů.“ Celkem jich během devíti závodních dnů přišlo před 210 tisíc, což je druhá největší návštěvnost v historii mistrovství.

Neodradilo je ani počasí, které naopak dělalo starosti organizátorům, vypořádat se museli s deštěm a vysokými teplotami. „Až jsem z toho byl naměkko, když jsem sledoval jejich úsilí. Tohle bylo především jejich mistrovství,“ chválil podle serveru iDnes.cz předseda organizačního výboru Jiří Hamza. „Hodně lidí nevěřilo, že šampionát tady, v nadmořské výšce 750 metrů, zvládneme. Jinde by se za těchto podmínek už nejelo. U nás se přesto závodilo, což považuji za malý zázrak.“ Ocenění se jim dostalo také jak od výprav, tak i od prezidenta Mezinárodní biatlonové unie Olleho Dahlina.

S 13 medailemi ovládli šampionát, konající se od 7. do 18. února, Francouzi. Lépe řečeno Francouzky, v individuálních kláních jich získaly dohromady osm. Mezi muži byl opět nejvíce vidět norský fenomén Johannes Thingnes Bø. Nejen, že vybojoval všech sedm možných medailí, z toho tři zlaté, ale zároveň se v posledním, hromadném závodě dotáhl na biatlonovou legendu, krajana Oleho Einara Bjørdalena, a dělí se s ním o prvenství v počtu titulů mistrů světa, oba jich mají 20.

Text vznikl v rámci předmětu Psaná žurnalistika – Carolina pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky, Ph.D

Zdroj obrázku: Biatlonist. In: Pixabay [online]. [cit. 2024-04-06]. Dostupné z: https://pixabay.com/photos/biathlon-skiing-whistler-canada-274769/