Cirkus Rwanda: Unikátní snímek o spolupráci mezi africkými a českými umělci

Snímek režiséra a scenáristy Michala Vargy, který se dočkal zvláštního uvedení na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech, přichází 22. listopadu do českých kin. Dokument autenticky zachycuje výpravu principála pražského cirkusového souboru Cirk La Putyka Rostislava Nováka ml. do Rwandy a jeho spolupráci s tamějšími akrobaty.

Letos v létě uplynul rok od premiéry inscenace Hit, Tell the Difference, společného projektu principála Cirku La Putyka a Eliseého Niyonsengy, který přežil rwandskou genocidu a v této zemi teď vede soubor Future Vision Acrobat. Představení propojuje a srovnává kulturní rozdíly mezi rwandskými, českými a kanadskými akrobaty, muzikanty a tanečníky.

Jaké okolnosti stály za přípravou této show, přibližuje celovečerní film Cirkus Rwanda. První část zachycuje především počátky vzniku této mezikontinentální spolupráce a následnou cestu Rosti Nováka ml. a jeho týmu do Rwandy s cílem najít ty nejlepší akrobaty a vrátit se s nimi. „Do Prahy přijede deset umělců ze Rwandy, někteří z nich jsou děti, někteří sirotci, někteří bez domova, někteří muzikanti, někteří flyeři, někteří akrobaté. Společně se potkají se členy Cirku La Putyka a jejich hosty,“ vyjádřil se tehdy po návratu z Afriky Novák.

Divák je svědkem unikátních záběrů z rwandského prostředí, rozhovorů a reakcí členů výpravy a zároveň má možnost nahlédnout do zákulisí příprav samotné inscenace. Natáčení dokumentárního snímku končí v momentě, kdy po loňské úspěšné premiéře rwandští artisté opouštějí Prahu. Partnerství těchto dvou uměleckých celků však neskončilo. Reprízu akrobatické show Hit, Tell the Difference uvedli například na letošním mezinárodním divadelním festivalu Open Air v Hradci Králové.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Cirkus Rwanda promo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *