Olympijská kolekce připomíná první zlato z roku 1924.

Dominika Hovadová

Do začátku olympiády zbývá necelých osm měsíců, ale jedno už je jasné. Sportovci i fanoušci se znovu obléknou do národních barev. Český olympijský výbor (ČOV) společně s firmou Alpine Pro představil 27. listopadu kolekci, která nejen oslavuje sportovní naděje, ale také odkazuje na historii.

Design inspirovaný triumfem českého gymnasty před sto lety vzpomíná na tradici a spojuje ji s moderním stylem. „V roce 1924 vybojoval Bedřich Šupčík ve šplhu na laně naše první olympijské zlato. Hledali jsme propojení a našli ho ve vlajce, kterou tehdy měli sportovci na prsou také,“ prohlásil Jiří Kejval, předseda ČOV.

Návrhářka Veronika Paulenová při tvorbě spolupracovala i se sportovci, a to včetně paralympioniků, kteří se do příprav kolekce zapojili poprvé. Každý kousek oblečení a každý doplněk tak nese nejen výrazné barvy české trikolory, ale i důležitý posun směrem k inkluzivnímu sportovnímu prostředí.

Kromě tradičních kousků, jako jsou trička, mikiny a bundy, se v kolekci objevují i stylové doplňky. Batohy, kloboučky a další produkty oživí každodenní vzhled fanoušků i sportovců a Paulenová věří, že český design bude k vidění nejen na stadionech, ale i v ulicích Paříže. Kolekce tak nabízí širokou škálu možností nejen prostřednictvím tradičních barev, ale i skrze exkluzivní zlatě černou edici.

Česká vlajka je nejen symbolem fanouškovské kolekce. Dominovala také foyer WPP Campusu v pražských Holešovicích, kde představení sledovali i významní sportovci, mezi nimi například olympijský šampion ve vodním slalomu Jiří Prskavec či stříbrný medailista Lukáš Rohan. Pozvání neodmítla ani mistryně světa v lukostřelbě Marie Horáčková. „Jsem moc ráda, že toho můžu být součástí. Odmala jsem sledovala všechny olympiády i to, co se děje zákulisí. Teď se to děje i u mě,“ dodala s úsměvem.

Text vznikl na semináři Žurnalistická tvorba pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky, Ph.D.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *