Projekce a videomapping rozzářily Prahu a přilákaly davy zájemců

Adéla Žeromská –

Jedenáctý ročník festivalu Signal nabídl návštěvníkům dvacet elektroinstalací, které propojily vizuální a digitální umění s light designem. K vidění byly také velmi oblíbené videomappingy, a to na budově Městské knihovny a na kostele Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí.

Organizátoři letos připravili dvě trasy: jednu v centru Prahy, druhou v Karlíně a Holešovicích. Přístupné byly od čtvrtka 12. do neděle 15. října vždy od 17 do 24 hodin, kdy se instalace rozsvěcovaly. Exteriérové si zájemci prohlédli zdarma, za interiérové zaplatili 340 korun.

„Program tvořili renomovaní zahraniční i čeští umělci z oblasti light designu, vizuálního a digitálního umění, umělé inteligence, ale i konceptuálního umění. Festival rád vzdělává sebe i návštěvníky. Spojuje historické kulisy milované Prahy s nejnovějšími technologiemi a současnými společenskými tématy,“ informovali tvůrci v mobilní aplikaci, která vznikla speciálně pro tento ročník.

Ústředním tématem přehlídky se stal ekosystém a jeho udržitelnost. „Určitě bych také vypíchl projekci s názvem Satelitní instalace, ve které tři stávající díla ve veřejném prostoru doplní nové zvukové a světelné instalace. Jde o díla Zdeňka Sýkory na Letné, Federica Díaze na Bořislavce a Jiřího Příhody v areálu Rustonky. Takže doporučuju divákům projít nejen hlavní trasy,“ řekl ČTK provozní ředitel festivalu Jakub Zeman.

Festival znovu přilákal tisíce lidí, které nejvíc zaujal videomapping, tedy promítání na historické budovy za doprovodu strhující hudby. Předchozí ročníky navštívilo celkem čtyři a půl milionu zájemců.

Text vznikl v rámci předmětu Žurnalistická tvorba

Fotografie: Jan Beránek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *