„Ach synku, synku“ zpívali studenti žurnalistiky

Slovenské Topoľčianky nedaleko Nitry jsou známé především jako letní sídlo československých prezidentů. Prvním, který začal do Topoľčianek jezdit, byl prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Také prezident Edvard Beneš, prezident Slovenského státu Jozef Tiso a českoslovenští komunističtí prezidenti. Dva z nich, Ludvík Svoboda a Gustáv Husák, byli ubytováni na loveckém zámečku v blízkosti velkého zámku.

Při stém výročí vzniku republiky v roce 2018 navštívili zámek prezidenti Andrej Kiska a Miloš Zeman. Přijeli speciálně vypraveným parním vlakem z Hodonína.

Posledním šlechtickým rodem, který zámek obýval, byl od roku 1890 do roku 1918 rod Habsburků. Žil zde bratr císaře Františka Josefa I., Karel Ludvík Habsburský a po něm vnučka císařovny Sisi, arcivévodkyně Augusta Habsburková a její manžel Josef August. Na zámku byly v tomto čase uchované i svatební šaty rakouské císařovny a uherské královny Alžběty Bavorské.

Z období prezidenta Masaryka pochází ještě jedno důležité unikum. V zámku a v okolním anglickém parku vznikly Čapkovy Hovory s T.G.M.

Do Topoľčianek v rámci Tvůrčího ateliéru zavítali i studenti žurnalistiky. V prvním díle jejich toulek můžete být svědky, jak se stali součástí zámecké prohlídky. Magdalena Žohová nabízí rozhovory s ředitelem Národního hřebčína Michalem Horným, předsedou místního Historického klubu Ivanem Lukáčem a Zuzanou Babiakovou, která se letnímu sídlu československých prezidentů věnovala ve své diplomové práci. Štěpán Pichl se Zuzanou Babiakovou hovoří o letecké poště pro prezidenta Masaryka při jeho pobytech v Topoľčiankach.

Průvodkyně Lýdie Némethová a zpívající studenti žurnalistiky
Magdalena Žohová s Ivanem Lukáčem
Magdalena Žohová s Michalem Horným
Magdalena Žohová se Zuzanou Babiakovou
Štěpán Pichl o letecké poště pro prezidenta Masaryka v Topoľčiankach

Poděkování: Upřímné poděkování patří Lesům Slovenské republiky, Národnímu hřebčínu a Kněžskému semináři v Nitře za jejich vstřícnost, ubytování a stravu při pobytu studentů na Slovensku.

Foto: Karol Lovaš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *