Vydavatelé získají lepší pozici vůči internetovým platformám, rozhodla Sněmovna

Vydavatelé a mediální domy zřejmě získají silnější pozici vůči provozovatelům internetových vyhledávačů, agregátorů zpráv či sociálních sítí při sjednávání poplatků za využívání publikovaných článků. Sněmovna schválila v pátek 14. října novelu autorského zákona. Ta vychází ze směrnic Evropské unie a podporuje ochranu autorských práv na internetu.

Firmy jako Google, Twitter nebo Facebook budou muset získat licenci ke komerčnímu využívání příspěvků online médií od kolektivního správce, nebo od jednotlivých vydavatelů. S tím souvisí poplatek, který by podle návrhu poslance Jana Laciny (STAN) měl zohledňovat dosah sdělení, úsilí vydavatele a ekonomický přínos z užívání obsahu. Pokud by platforma jednat odmítla, hrozila by jí sankce ve výši až jednoho procenta ročního obratu.

Úpravu kritizovala americká společnost Google. Lacinova změna podle ní znesnadní přístup k důvěryhodným zprávám. „Krátké úryvky textu, které teď zobrazujeme ve výsledcích, pomáhají lidem najít relevantní články. Navrhované úpravy by nás bohužel mohly donutit k přehodnocení zobrazování těchto krátkých úryvků v našich službách v Česku,“ řekla ČTK Alžběta Houzarová, mluvčí Google pro Česko a Slovensko.

Novelu přivítala například Unie vydavatelů. „Navzdory extrémně silnému lobbistickému nátlaku digitálních platforem poslanci ve třetím čtení jednoznačně podpořili spravedlivé tržní podmínky pro české vydavatele,“ uvedl pro ČTK výkonný ředitel sdružení Václav Mach. Za změnu se ve Sněmovně postavil i ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika – Carolina pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *