Adaptační skupiny i upravené přijímačky. Školy řeší, jak začlenit studenty z Ukrajiny

Dočasnou ochranu získalo v Česku od začátku ruské invaze už téměř tři sta tisíc Ukrajinců. Podstatnou část uprchlíků tvoří děti předškolního i školního věku. S jejich začleněním do vzdělávacích institucí se však pojí řada problémů, ať už kapacitních, logistických či jazykových. K 20. dubnu se v tuzemsku registrovalo asi 17 tisíc dětí od tří do šesti let, které utekly před ruskou válkou na Ukrajině, vychází z dat Ministerstva vnitra. Umístit do mateřských škol se povedlo jen zhruba tři tisíce z nich, dál tak chybí přes 13 tisíc volných míst. „Rodiče se nemusí obávat, že kvůli ukrajinským žákům nebude místo pro jejich děti,“ zdůraznil ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Komplikace ale nenastávají jen z důvodu nízké kapacity. Rodiny trápí také nejistota, protože nevědí, zda v Česku zůstanou. Jelikož rodiče často doufají, že se do vlasti vrátí, vyžadují, aby se jejich starší děti aktivně účastnily online výuky původní školy. Studenti tak často dopoledne docházejí do české školy a odpoledne pokračují distančně ve škole ukrajinské.

Ministerstvo odhaduje, že do Česka přišlo asi 25 tisíc uprchlíků ve středoškolském věku. Podle společnosti Cermat podali celkem 2063 přihlášek ke studiu. Největší zájem mají o gymnázia (554 z přihlášek) a o ekonomické obory, a to zejména v Praze. Přijímací zkoušky budou skládat za upravených podmínek. Test z češtiny nahradí pohovor. V matematice se jim prodlouží časový limit o 25 procent a test budou moct psát i v ukrajinštině či angličtině.

Další z otázek je, zda studenty i kvůli jazykové bariéře nejdříve vyučovat v adaptačních skupinách. Odborníci se ale bojí přílišného oddělení českých a ukrajinských dětí. „Dlouhodobě nesmíme vytvářet segregované ukrajinské třídy. Adaptační skupiny jsou v pořádku, od nového školního roku je ale nutné děti z Ukrajiny začleňovat do běžných škol,“ řekl pro Seznam Zprávy programový ředitel informačního centra o vzdělávání EDUin Miroslav Hřebecký.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika – Carolina pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *