Jiří Ovčáček: Rusko nás vrací do 19. století – období imperiálních válek

V rámci kurzu Rozhlasového moderování přicházejí jako hosté do výuky různí respondenti. „Už jsme tu měli hokejového rozhodčího Miroslava Lhotského, dvě děti – Dannyho a Annu, kteří s rodiči uprchli z doněcké oblasti a přes Českou republiku putovali dál do Švédska. Naposledy to byl mluvčí prezidenta, Jiří Ovčáček. Čeká nás ještě fotograf Jan Saudek, jeho manželka Pavlína Saudková – absolventka žurnalistiky na našem institutu, nebo Vanda Wolfová – ředitelka agenturního sektoru Googlu pro český a slovenský trh. Navštíví nás ale třeba i paní Helena, která se živí jako prostitutka. A student Michael Schuster, který přinášel sportovní zpravodajství ze Zimních paralympijských her v Pekingu. Různorodost respondentů vyžaduje specifickou přípravu na jednotlivé rozhovory,“ přibližuje jeden z aspektů výuky pedagog, Karol Lovaš.

S Jiřím Ovčáčkem vedli rozhovor tři studenti. Tomáš Popov, Oldřich Neumann a Tomáš Zemánek. Mluvčí hlavy státu se v interview s Tomášem Popovem nebývale ostře vymezil k ruské invazi na Ukrajinu. Válkou nás podle něj Rusko vrátilo zpět do 19. století.

Co stojí za prezidentovým „koperníkovským“ obratem v otázce přístupu k Rusku? Proč neproběhl telefonát mezi Milošem Zemanem a Volodymyrem Zelenským? Jak zvládá kritiku a satiru a proč změnil komunikační strategii? I na to se ptal Jiřího Ovčáčka Oldřich Neumann.

Tomáš Zemánek připravil s Jiřím Ovčáčkem otevřený rozhovor, ze kterého se posluchač dozví i to, jak se cítí, když ví, že ho někteří lidé v společnosti považují za „blbce“ a podle toho k němu i přistupují. Měl by to Miloš Zeman jednodušší po svém boku se ženou – mluvčí? Kdo ho nahradí v březnu příštího roku ve funkci? Podle Jiřího Ovčáčka to bude žena – novinářka. Proč? Vysvětlil v rozhovoru s Tomášem Zemánkem.

Foto: Natálie Malcová, Karol Lovaš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *