Tři sta tisíc Ukrajinců v Česku. Vláda představuje kroky, jak imigraci zvládnout

Ruská invaze na Ukrajinu trvá už téměř měsíc. Za tu dobu podle údajů Mezinárodní organizace pro migraci uteklo z domova přes 3,6 milionu lidí. Do Česka přicestovalo zatím kolem 300 tisíc válečných uprchlíků, řekl v úterý 22. března ve Sněmovně premiér Petr Fiala (ODS). Mezi žadateli o speciální vízum je 56 % dospělých, z nich skoro osmdesátiprocentní většinu tvoří ženy.

„Země je na samé hranici počtu uprchlíků, který je bez větších problémů schopna absorbovat,“ prohlásil předseda vlády na tiskové konferenci po mimořádném jednání tripartity už minulý týden. Česká republika musí podle něj pokračovat v krocích, které pomůžou státu migrační vlnu zvládnout. Jedním z nich je i příspěvek na bydlení.

Stát bude přispívat prostřednictvím dotačního programu. „Za dočasné nouzové přístřeší, tedy třeba v tělocvičnách, bude stát za osobu na den poskytovat 200 korun, včetně stravy. V hotelech či penzionech to bude 250 korun bez jídla. Další stokorunu by jim měly přidat kraje,” řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Domácnosti dostanou příspěvek tři tisíce korun na osobu a měsíc. Běženci kromě toho obdrží takzvanou humanitární dávku pět tisíc korun,  maximálně však šestkrát.

Uprchlická krize s sebou podle odborníků nese i epidemické riziko. Na Ukrajině je tradičně nižší proočkovanost. Podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka určité nebezpečí představuje tuberkulóza. Uznávání kvalifikací ukrajinských zdravotníků šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) nechce uspěchat. „Jsme v Evropské unii, takže nemůžu měnit v jedné zemi podmínky, které platí pro celou Evropu,” obhajoval ministr na kongresu primární péče.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika – Carolina pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *