České lvy ovládl Zátopek, účinkující vzdávali hold Ukrajině

Nejúspěšnějším filmem na letošním předávání Českých lvů se stal Zátopek režiséra Davida Ondříčka. Ze třinácti nominací proměnil ve vítězství osm, včetně té za nejlepší snímek či pro herce Václava Neužila, který běžce ztvárnil. Třikrát bodovala Okupace, za vedlejší roli v ní získala lva Antonie Formanová. Devětadvacátým ročníkem v sobotu 5. března provázel Jiří Havelka.

Sošku za herečku v hlavní roli obdržela Pavla Gajdošíková za Chyby. Za vítěze mužské vedlejší role zvolila akademie Oldřicha Kaisera ve snímku Muž se zaječíma ušima. V kategorii dokument vyhrála Jednotka intenzivního života, jež pojednává o lékařích, kteří se zabývají péčí o nevyléčitelně nemocné. Za nejlepší animovaný snímek si ocenění odnesl dětský film Myši patří do nebe. „Chci strašně moc poděkovat všem lidem, kteří dnes pomáhají. (…) V našem filmu na konci vyhrají zvířata nad zlým lišákem, který je celý život sužoval. A já věřím, že díky spojení i my vyhrajeme nad tím jedním zlým lišákem,“ řekla v návaznosti na Ukrajinu výtvarnice filmu Denisa Grimmová. Z televizních seriálů zazářil Ochránce, který poukazuje na problémy ve školství.

Loni ovlivnila Českého lva pandemie koronaviru, která neumožnila účast diváků, letos se do atmosféry v pražském Rudolfinu promítla právě situace na Ukrajině. Část vystupujících se oblékla do modrožluté a využila čas na pódiu, aby zemi podpořila. Během slavnostního večera mohli lidé posílat dárcovské SMS na pomoc Ukrajincům, vybralo se 5,6 milionu korun. Režisérka a animátorka Diana Cam Van Nguyen, která vyhrála se studentským snímkem Milý tati peněžní odměnu, oznámila, že ji věnuje organizaci Člověk v tísni. Na počátku ceremoniálu vystoupil ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis a vyzval k přerušení vztahů s ruskými kinematografy. „Jsem přesvědčen, že tento krok přispěje Rusku k tomu, aby se jeho společnost uzdravila,“ řekl.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika – Carolina pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Facebook Český lev

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *