Komentář: Survivor Česko & Slovensko je boj o přežití především v hlavním vysílacím čase

Na Televizi Nova se letos podruhé vrátila celosvětově úspěšná reality show Survivor, televizní formát s nespočtem zahraničních mutací a s více než 40 řadami. První díl měl naplánovanou premiéru 11. ledna, v ideální dobu, kdy půlka potenciálních diváků skončila v karanténě či izolaci při vrcholící omikronové vlně. Jenže to samé se stalo i štábu a účinkujícím tohoto pořadu, a tak se premiéra o týden posunula. První z mnoha problémů, které tento bizarní československý počin běžící už měsíc provázejí. Proč bizarní, brzy vysvětlím.

Tento formát se poprvé vysílal ve Švédsku v roce 1997 pod názvem Robinsonova expedice, celosvětovým fenoménem se stal ale až při vysílání v USA. Hlavním principem této soutěže je přežít na izolovaném místě téměř bez ničeho. Soutěžící si musí obstarat jídlo, vodu, postavit si bezpečné přístřeší či se naučit zakládat a udržovat oheň. Na počátku proti sobě stojí dva kmeny, které spolu bojují o různé odměny, přičemž soutěžící postupně vypadávají na základě rozhodnutí celého kmene. Po vypadnutí určitého počtu soutěžících se kmeny sloučí a jednotlivci spolu bojují o titul Survivor, ke kterému se váže i finanční odměna. Globálním distributorem tohoto formátu je Banijay Rights.

Letošní verze Televize Nova s názvem Survivor Česko & Slovensko proti sobě postavila dva týmy po 12 lidech, kteří se utkají o finanční odměnu 2 500 000 korun, zatímco budou bojovat o přežití v Dominikánské republice. Oproti jiným verzím je zde celý jeden tým složen z veřejně známých osobností. Každý týden je několik dílů vysíláno na TV Nova, TV Markíza a Voyo, přičemž ředitelka obou zmiňovaných televizních stanic před prvním dílem uvedla, že jejich pojetí bude mnohem náročnější.

Dovolená v exotice

V jedné z nejoblíbenějších amerických řad z roku 2000 soutěžící svazovaly opravdu velmi extrémní podmínky, kdy aby se najedli, lovili si například úhoře či krysy. V australské řadě ze stejného roku dokonce tábořiště účastníků postihla povodeň a jedna z účastnic byla tak podvyživená, že ji začaly vypadávat vlasy. Soutěžící byli opravdu na pokraji svých fyzických i psychických limitů. A co na to letošní „mnohem náročnější řada“? Hned na začátku soutěžící dostali různé pomůcky, třeba věci na založení ohně, podesty, deky, příbory či rýži, což jim pobyt značně usnadnilo. Výzvy mezi týmy navíc často vypadají jako dětské hry. Pobyt účastníků tak až na menší přísun jídla vypadá spíše jako dovolená v Dominikánské republice, než nějaký boj o přežití.

Odpadlíci

Otázka toho, kdo vydrží v této „nejnáročnější“ show nejdéle se už na začátku změnila v otázku toho, kdo vydrží alespoň do dalšího dne. Soutěžící z týmu celebrit i přes zlehčené podmínky začali jeden po druhém odpadat. Důvodem jsou ve většině případů „nespecifikované zdravotní problémy“, přičemž potom, co některé z nich sledujete, jak se trápí bez jídla a pomalu nemohou chodit a po příletu zpět jako první zamíří do posilovny a vypadají zdravější než kdy dřív, vám to celé přijde jako fraška.

(Post)produkční katastrofa

Je jasné, že za odpadávání celebrit a zdravotní komplikace spojené s covidem tvůrci československé verze Survivoru nemohou, za co ale mohou, je určitě otřesné zpracování jednotlivých dílů. Jeden díl má 2 a půl hodiny, což mimo jiné vyústilo v úmornou repetitivnost, kdy často vidíte ukázky na záběry, které následují za pět minut. Úplně zbytečné. Dramaturgie i střih jsou opravdu problém. Když pomineme opakování, často se stává, že je záběr ustřihnut uprostřed věty. Nejčastěji se to stává u moderátora, který vysvětluje pravidla soutěže, a tak vlastně divák vůbec neví, o co jde.

Druhý problém je zvuk. Často vůbec neslyšíte, co jednotliví hráči říkají. Někdy jsou přidány titulky, ale většinou se samozřejmě jedná o ty případy, kdy je vše slyšet dobře a nejsou potřeba. První díly opravdu nevím, na co byly natáčené, ale kvalita záběrů vypadala jako z mého mobilu před deseti lety. S postupem času se to sice zlepšilo, ale celé zpracování působí pořád velmi amatérsky.

Turci a studenti

Možné vysvětlení nabízí fakt, že letošní československou verzi natáčí turecká produkce Acun Medya a na místě se ve stejnou dobu natáčí i turecká a rumunská série. Na produkci a postprodukci se navíc také podílí i studenti českých filmových škol. Namísto velmi kvalitně zpracovaného čtyřiceti minutového dílu jako v USA máme logicky blíže právě k turecké verzi, která kvalitou USA jen těžko dožene.

Boj o hlavní vysílací čas

Všechny tyto problémy vyústily v nespokojenost diváků, hlavně těch, kteří jsou zarytými fanoušky zahraničních verzí a čekali zkrátka něco víc. Potvrzuje to i podíl ve sledovanosti, kdy na slovenské Markíze pořad dokonce klesal k historicky nejmenším číslům sledovanosti v hlavním vysílacím čase. V Česku pořad stále drtí souběžně vysílaná Slunečná na TV Prima. Slováci se proto už rozhodli zkrátit díly na půlku a vysílat čtyři místo dvou dílů týdně. V hlavním vysílacím čase se ale neudržely, a tak se vysílají až od 22:45. Myslím si, že je jen otázkou času, kdy zakročí i TV Nova.

Všechny tyto změny navíc způsobily zmatek v tom, kdy se v jaké zemi vysílá jaký díl. Když chce český divák probrat působení svých oblíbených účinkujících s někým ze Slovenska, pravděpodobně jeden z nich uslyší spoiler. A když se k tomu přidá ještě vysílání na Voyu online, je to už úplný chaos. Původně měl být na Voyu každý díl nasazován o den dřív než v TV, ale už teď jsou tam díly téměř s týdenním předstihem a produkce sama neví, kdy zveřejní další díl.

Můj předpoklad, že když se jedná o takto úspěšný formát, tak bude mít alespoň nějakou úroveň, byl chybný. Pravděpodobně malý rozpočet se bohužel odrazil na kvalitě pořadu a popravdě nechápu, že licenzor dovolil vyslat do světa takovou verzi. Jediné slovo, které mě při sledování napadá, je zkrátka bizár. Přitom stačilo zkrátit díly, zainvestovat do kvalitnější postprodukce a nedávat soutěžícím k dispozici takový luxus. Možná je pro celebrity odstoupení vlastně nejlepší řešení, protože nemohou za to, jak výsledný produkt vypadá, a mohlo by jim to poškodit kariéru.

Pokud tedy máte pět hodin týdně navíc a máte rádi bizarní české pořady, určitě vás Survivor pobaví. Když ne obsah, tak zpracování rozhodně.

Foto: TV Nova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *