O medaile na zimních olympijských hrách se popere rekordních 114 českých sportovců

Český olympijský výbor vyslal do Pekingu rekordní výpravu. V nominaci na XXIV. olympijské hry je 114 sportovců a 140 členů doprovodu. Poprvé v historii budou mít Češi také zástupce v každém z patnácti sportů.Slavnostní zahájení se uskuteční v pátek 4., závěrečný ceremoniál v neděli 20. února. Během této doby se česká výprava pokusí získat co nejvíce medailí. Před čtyřmi lety v Jižní Koreji jich bylo sedm. Obě dvě zlaté si připsala Ester Ledecká, která i letos bude největší českou nadějí. Opět se představí jak na lyžích, tak na snowboardu.

Další česká snowboardová naděje však chybět bude. Šampionka ve snowboardcrossu ze Soči 2014 Eva Samková získala minule bronz a také letos by útočila na nejvyšší příčky. Na začátku prosince si však zlomila oba kotníky a po doporučení lékařského konzilia o třetí olympijskou medaile v kariéře nezabojuje. „Rozhodnutí nejet do Pekingu bylo těžké, ale správné. Teď se soustředím na to, abych se uzdravila a fungovala dál,“ uvedla Samková.

Po zranění je také rychlobruslařka Martina Sáblíková, ale její stav nebyl tak vážný, a proto do čínského hlavního města nakonec odcestovala. Budou to už její páté hry, za tu dobu získala šest medailí: tři zlaté, dvě stříbrné a jednu bronzovou. Otázkou však zůstává, v jaké formě po zranění nohy bude. „Na posledních trénincích se mi jezdilo dobře. Ale až v Pekingu se ukáže, jak moc se vše podařilo dát dohromady, abych byla rychlá,“ dodala před odletem Sáblíková.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní C pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: ČTK/AP

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *