Zemřel novinář a disident Petr Uhl, bylo mu 80 let

Ve středu 1. prosince zemřel český novinář, publicista a zastánce lidských práv Petr Uhl. Komunistický režim ho za jeho činnost dvakrát věznil. Signatář Charty 77 získal několik ocenění, včetně medaile Za zásluhy. Rozloučení s jednou z hlavních postav československého disentu rodina naplánovala symbolicky na 10. prosince, na Den lidských práv.

Odsouzení Petra Uhla za podvracení republiky bylo jedním z prvních normalizačních procesů. Ve vězení strávil čtyři roky. Na svobodě poté byl pod neustálým dohledem on i jeho manželka Anna Šabatová. Podruhé šel do vězení v roce 1979, a to spolu s ostatními členy Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných. Za podporu politických vězňů si odpykal pět let. Po propuštění pracoval jako topič.

„Své věci dělal rozsáhle a poctivě, především Informace o Chartě 77, což byl věstník, ze kterého se stovky lidí dozvídaly, co je v Chartě nového. Spoluzaložil a provozoval Východoevropskou informační agenturu, kde jsme se dovídali, co se děje v Polsku a Maďarsku. Prostě novinář, jak si člověk představuje,“ vzpomínala na Uhla ve vysílání České televize novinářka a bývalá disidentka Petruška Šustrová. Přestože kladl důraz na přesnost, na prověřování zdrojů a informací, paradoxně právě jako redaktor VIA v listopadu 1989 rozšířil informaci o smrti studenta Martina Šmída při demonstraci na Národní třídě, která se ukázala jako falešná. Za zprávu se později omluvil.

Na začátku devadesátých let vedl Československou tiskovou kancelář. Byl dva roky poslancem za Občanské fórum, za vlády Miloše Zemana se stal zmocněncem pro lidská práva. Ve svých textech podporoval národnostní a sexuální menšiny, otevřeně kritizoval poválečný odsun sudetských Němců i současné odmítání uprchlických kvót. V roce 1998 mu tehdejší prezident Václav Havel udělil medaili Za zásluhy, před třemi lety získal novinářskou cenu Opus Vitae za celoživotní prosazování spravedlnosti, lidských práv a za osobní statečnost. Petr Uhl působil řadu let jako komentátor deníku Právo. V roce 2013 vyšly jeho paměti Dělal jsem, co jsem považoval za správné.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: René Volfík, ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *