Nezaměstnanost v Česku i nadále klesá, zvrátit to může zima

Nezaměstnanost v Česku se v říjnu snížila na 3,4 %, což je zhruba o 10 500 evidovaných uchazečů o zaměstnání míň než v předchozím měsíci. S přicházející zimou lze očekávat mírný nárůst, podle prognóz však hranici 4 % zřejmě nepřekročí.

Začátkem roku se nezaměstnanost pohybovala kolem 4,3 %. To lze přisoudit především epidemickým restrikcím, jež způsobily útlum v řadě odvětví, například v pohostinství nebo ve službách. Od března však víceméně klesá, proti září se snížila o desetinu až na nynějších 3,4 %. „Na trhu práce doznívá příliv čerstvých absolventů škol, ale ještě se neprojevuje pokles aktivity ve stavebnictví v souvislosti s počasím. Díky tomu bývá říjen měsícem s nejnižší nezaměstnaností v roce. Tentokrát se navíc projevuje oživení ekonomiky po pandemii,“ uvedl pro ČTK hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Určité nebezpečí představuje přicházející zima, v níž se utlumí sezonní práce v zemědělství, zahradnictví a stavebnictví. K růstu můžou přispět i potíže v průmyslu, případně další covidové restrikce. „Bohužel se mohou také začít projevovat dopady problémů, kterým nyní čelí automobilový průmysl a navazující odvětví. Podíl nezaměstnaných na práceschopném obyvatelstvu by nicméně snad neměl překročit hranici 4 %,“ uzavřel Marek.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní C pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *