Znásilnění nejen pod kůží

3 ženy, 3 příběhy, jedno téma. Znásilnění. Nový dokument Znásilnění pod kůží z dílny České televize uvedla jeho autorka investigativní novinářka Kateřina Hrochová na Mezinárodním filmovém dokumentárním festivalu Ji.hlava 29. října v Malém sále Horáckého divadla. Po projekci následovala debata s režisérkou i filmovým štábem nejen o právě shlédnutém snímku.

Každá druhá dospělá žena zažila během života sexuální obtěžování nebo násilí. Každá desátá byla znásilněna. Ale jen 5% z těchto činů je ohlášeno. Proč? I na tuto otázku se snaží hledat odpověď emotivní dokumentární snímek Znásilnění pod kůží zachycující zpověď tří žen, které se staly obětmi sexuálního násilí. Věnuje se těžkostem spojeným s policejním vyšetřováním a soudním procesem, ale také se snaží vysvětlit, proč se některé oběti na policii nikdy neobrátí. „ Dokument chce taky objevovat příčiny systémového selhávání institucí, které by měly případy empaticky řešit,“ říká scénáristka i režisérka Hrochová.

Pomocí rozhovorů s rozličnými odborníky, mezi nimi třeba známou forenzní psycholožkou Ludmilou Čírtkovou, se skoro hodinový snímek snaží osvětlovat pojmy jako sekundární viktimizace a bořit mýty, které můžou vést právě k chybnému institucionálnímu přístupu. „Zatímco odborné poznání jde dopředu a společnost se sexuálnímu násilí čím dál tím více věnuje, tak celý systém jako by zaspal. Celá řada policistů psychologů, lékařů, soudců, novinářů, advokátů žijí v zajetí mýtu, které vůbec neodpovídají realitě,“ dodává autor námětu Jaroslav Hroch.

Tereza, Dominika i Karolína pouštějí kameru do svých běžných životů a svou velmi osobní a bolestivou zkušenosti vypráví i pomocí terapeutického rozhovoru s přizvanou psycholožkou. Nadějnou atletku Terezu zneužíval několik let její trenér, na kterého podala oznámení po zhroucení na mistrovství světa juniorů v USA. Kromě celoživotních psychických problémů popisuje proces po ohlášení, náročné policejní výslechy, vleklé soudy, ale i mediální kampaň poškozující její osobu. Velmi brutální znásilnění prožila Dominika, která se od té doby potýká s depresemi a po hospitalizaci v psychiatrické léčebně se pokusila o sebevraždu. Ve filmu popisuje, proč skutek nikdy nenahlásila. Nejmladší protagonistka Karolína zažila zneužívání už v útlém dětství od svého nevlastního bratra. Dává nahlédnout do problematiky násilí v rodinném prostředí, která je spojená s nedůvěrou a nedostatečnou podporou.

Jeden z prvních dokumentů o tématice sexuálního násilí v Čechách bude mít premiéru na obrazovkách České televize v úterý 23. listopadu. „V názvu snímku jsme si vynutili zachovat slovo „znásilnění“, i když spousta kreativců přicházela s barvitějšími názvy. Kdyby se taková věc někomu stala a hledal by pomoc na internetu, první slovo, které zadá do vyhledávání, je právě „znásilnění“. Pak by mu třeba na pátý odkaz vyjel náš dokument. A ten by mohl pomoct k představě toho, co všechno následuje po znásilnění jako takovém, jaké jsou možnosti a co celý proces obnáší,“ řekl na diskuzi po promítání jeden z producentů Radomír Šofr. Česká televize podle všeho také plánuje vytvořit k filmu speciální web nabízející odkazy a pomoc komukoliv, kdo má zkušenosti se sexuálním obtěžováním nebo násilím.

Foto: Šárka Vlasáková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *