Inflace nadále zrychluje. Data za září překonala prognózu České národní banky

Inflace meziročně, tedy oproti září loňského roku, vzrostla o 4,9 %. Zveřejněná data jsou vysoko nad červencovou prognózou ČNB a překročila rovněž i horní hranici tolerančního pásma, které je stanovené na 2 %. Za růst cen může především zvýšená spotřebitelská poptávka i zdražování ze strany průmyslových výrobců ze zahraničí. V pondělí 11. října se k údajům vyjádřil ředitel sekce měnové ČNB Petr Král.

Zvýšení inflace se odráží od spotřebitelské poptávky, jež roste po odbourání protiepidemických opatření. Prodejci zboží a poskytovatelé služeb se snaží vyššími cenami kompenzovat nízké až nulové tržby, které způsobila vládní opatření ve snaze zpomalit šíření koronaviru. Na vině je i rostoucí cena nákladů. Za tento růst však nese odpovědnost kromě tuzemské ekonomiky i ta zahraniční. „V druhém případě jde zejména o vysoký růst cen průmyslových výrobců ve světě daný výpadky v dodavatelských řetězcích, k němuž se přidává výrazné zdražování mnoha surovin a materiálů,“ uvedl Král. Zdražení se dotklo také potravin, nealkoholických nápojů či tabáku.

Už tradičně podražily pohonné hmoty, jejichž cena se váže na světovou cenu ropy. Regulované ceny zatím výrazně nestoupají, ale to by se mělo v blízké době změnit. „…s prudkým zdražováním elektřiny a zemního plynu na komoditních burzách lze i v tomto cenovém okruhu v nejbližších měsících očekávat zesílení růstu,“ stojí v komentáři ČNB.

Koncem roku se dle nejnovějších prognóz zmírní inflační tlaky díky zvolnění růstu dovozních cen. Domácí ekonomika se minimálně do začátku příštího roku bude nadále podílet na růstu inflace, mimo jiné i z důvodu zvýšení minimální mzdy. Přesto by se měla postupně inflace vracet k cílové hodnotě 2 %.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní C pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Wikipedia

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *