Dánský snímek Chlast získal Oscara, apeluje na problémy s alkoholismem

Dánské drama Chlast, které natočil věhlasný režisér Thomas Vintenberg (Kursk, Hon), dokázalo proměnit jednu ze dvou nominací na Oscary. Snímek, jenž pojednává o skupině čtyř učitelů ze střední školy, kteří se rozhodnou začít udržovat hladinu alkoholu na „přirozené“ úrovni, získal zlatou sošku v kategorii nejlepší cizojazyčný film.

Parta středoškolských učitelů se rozhodne zkusit rádoby vědecký experiment. Dočtou se totiž, že člověk se rodí s půl promile alkoholu v krvi a poté má celý život deficit. Proto se dohodnou, že v zájmu vědy budou držet vždy půl promile alkoholu. Tento experiment se pak samozřejmě učitelům vymkne z rukou a skončí velmi hořkosladkým vyústěním.

Zmíněný režisér Vintenberg je jedním ze zakladatelů filmařského hnutí Dogma 95, které hlásá návrat k filmařské jednoduchosti, odklon od drahých filmových triků a v neposlední řadě soustředění se na postavy. Ve snímku Chlast divák celou dobu sleduje vývoj čtyř postav, jimž z hereckého obsazení vévodí hvězdný Mads Mikkelsen, který se objevil za svou kariéru v desítkách filmů včetně několika megaprodukcí (například film Doctor Strange od Marvelu).

Chlast naplnil roli favorita

Vintenberg se dočkal nominace na Oscara v kategorii nejlepší režisér, kterou ale nakonec ovládla Chloe Zhaová, s letošním suverénně nejoceňovanějším filmem Země nomádů. Snímek Druk, jak zní originální název dánsky, pak si jednu sošku odnesl za nejlepší cizojazyčný film. Film posbíral už dříve více než desítku jiných prestižních ocenění.

Vintenberg získal Evropskou filmovou cenu za nejlepší režii i scénář. Napsal jej společně s Tobiasem Lindholmem. Oba následně získali ve stejné kategorii také cenu BAFTA. Zmíněný Mikkelsen získal Evropskou filmovou cenu za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli. Film také již získal Zlatý glóbus pro nejlepší cizojazyčný film, což ze snímku dělalo horkého kandidáta i na zisk Oscara.

Předávání Oscarů bylo kvůli pandemii koronaviru o dva měsíce odloženo a i průběh ceremoniálu byl do značné míry poznamenán. Například vítěz v kategorii nejlepší mužský herecký výkon, legendární Anthony Hopkins, pro jistotu na předávání nedorazil.

Z důvodu přetrvávajících omezení v souvislosti s koronavirem filmová akademie povolila udílení Oscarů i pro snímky, které se objevily výhradně na streamovacích platformách jako je Netflix nebo HBO Go. Do nynějška přitom platilo, že Oscary mohl získat jenom film, který alespoň sedm dní běžel v kinech. Tato výjimka se ovšem snímku Chlast netýká, protože ho tvůrci normálně uvedli “na velkém plátně” a dokonce byl během prvního víkendu nejnavštěvovanějším filmovým dramatem v dánských kinech za posledních sedm let.

Zpráva vznikla na semináři Současná česká literatura a kulturní publicistika pod vedením PhDr. Jany Čeňkové, Ph.D.

Foto: Zentropa

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *