Kuchařky bez domova otevřely jídelnu se zdravým a dostupným jídlem

Kdo chce zahnat hlad a přitom udělat dobrý skutek, může v Brožíkově ulici na pražském Smíchově navštívit Jídelnu Kuchařek bez domova, která ve středu 22. března zahájila provoz. Sociální podnik pomáhá ženám bez domova získat prostředky na živobytí potřebné k jejich návratu do běžného života a zároveň podporuje ekologicky udržitelné a zdravé stravování.

„Nabízíme plnohodnotná veganská jídla z lokálních a sezonních potravin. Zpracováváme i zeleninu, kterou obchody kvůli vzhledu odmítají prodávat. Na rozdíl od běžných pražských restaurací prodáváme jídlo za nižší ceny, aby si ho mohli dovolit i lidé, kteří do restaurací běžně nechodí. Oběd v polední nabídce stojí 75 korun, polévka s pečivem 30 korun,“ řekla jedna z kuchařek Eva Kundrátová.

„Projekt jsme v rámci neziskové organizace Jako doma založili přibližně před třemi lety. Problematikou ženského bezdomovectví se v České republice nikdo nezabýval, a tak jsme na něj chtěli veřejnost upozornit netradičním způsobem. Napadlo nás vaření, protože vařit se může naučit v podstatě každý a jídlo je skvělý způsob, jak překonávat bariéry mezi lidmi, a bořit tak předsudky o bezdomovectví, které v naší společnosti neustále přetrvávají,“ vysvětlila manažerka projektu Kuchařky bez domova Lenka Vrbová.

Kuchařky začaly nabízet své jídlo za dobrovolný příspěvek na nejrůznějších festivalech a farmářských trzích a v průběhu let se staly v alternativních kruzích legendami. Vždy si rády popovídají se zákazníky o své situaci, navzájem se podporují, a pomáhají si tak překonat tíživé sociální situace.

Prostory na Smíchově získaly od městské části Praha 5 do pronájmu za symbolický příspěvek díky návrhu místní zastupitelky Tatiany Konrádové (SZ). Ta ho loni předložila ke schválení sociální komisi. „To jsou plody politické práce podle mého gusta. Je to dobré, je to k jídlu, je to politika s viditelnými výsledky,“ řekla členka předsednictva Strany zelených Monika Horáková. Jídelna má otevřeno každý všední den od 11:30 do 19:00.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: František Vlček, MAFRA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *