Nominace jubilejního ročníku cen Magnesia Litera: Popelnicový román i Policie Přerov

Letos již podvacáté budou udělovány literární ceny Magnesia Litera. Pořadatelé plánovali vyhlášení vítězů na 6. dubna, ovšem kvůli epidemiologické situaci konání slavnostního večera přesunuli na 8. června. V původním termínu vyhlásili nominovaná díla formou živého přenosu z Knihovny Václava Havla. „Dali jsme porotcům víc času na výběr a čtenářům dost času na to, aby se seznámili s nominovanými knihami,“ uvedl Pavel Mandys, předseda spolku Litera.

Poroty vybraly pro jubilejní ročník cen Magnesia Litera třicet titulů včetně tří blogů, které jsou nominovány v devíti kategoriích. Z nich také vzejde „desátá“ cena – Knihu roku vybírá napříč kategoriemi na 300 lidí z knižní branže. Tím se má zajistit co nejméně zaujatý výběr a zároveň se zachovává profesionální přístup. Ovšem i veřejnost může vyjádřit podporu své oblíbené knize a to tím, že pro ni bude hlasovat v Kosmovi ceně čtenářů.

Nejsledovanější kategorií je zřejmě Litera za prózu, v níž je také nejvíce nominací. Mezi šesti tituly zaujme rozsáhlý Popelnicový román známého písničkáře Vladimíra Merty. Jak možná naznačuje podtitul „síťový kryptopříběh“, jedná se o postmoderní prózu. Nominaci získalo také Mezipřistání, druhá kniha Matěje Hořavy, jehož debut Pálenka. Prózy z Banátu získal v minulosti Literu za objev roku. Lucie Faulerová, která byla v této kategorii nominována i před třemi lety, zaujala letos porotu románem Smrtholka. „Lucie Faulerová umí napsat velice jímavé scény, které zároveň neždímají naše city, ale vedou nás k nějakým symbolickým významům,“ poznamenal ke schopnostem autorky předseda poroty Petr A. Bílek Litery za prózu.  Šanci získat tuto cenu má i Ondřej Štindl s románem Až se ti zatočí hlava.

Dále do této kategorie vstupují dva autoři, kteří jsou ve všeobecném povědomí známí spíš jako básníci. Vnášejí tak do šestice prozaických děl citlivé vnímání světa a básnickou zkratku – Petr Borkovec se sbírkou sloupků, fejetonů, úvah a záznamů Sebrat klacek, Daniel Hradecký s trojicí kratších próz v knize Tři kapitoly. Mezi básníky nominované na Literu za poezii patří Kateřina Bolechová, Pavel Novotný a Iveta Shanfeldová.

Litery budou dále udělovány za naučnou literaturu, publicistiku, za nejlepší překladatelskou knihu či za knihu pro děti a mládež. Zájem se upírá i k Liteře za objev roku, do které jsou nominovány debuty autorů – tato kategorie tedy vyzdvihuje nová jména, kterým stojí za to věnovat pozornost. Neméně zajímavé jsou nominace na ocenění za nakladatelský čin, kde se objevuje třeba Edice Česká poezie a Česká próza nakladatelství fra. Literu si vyslouží i blog roku, mezi trojicí vybraných se v tomto ročníku objevuje kandidát, který překvapí – je jím facebooková stránka Městská policie Přerov.

Kniha roku v uplynulých ročnících často vychází z nominací na Literu na prózu, není to ovšem pravidlem. Loni to byla rozsáhlá monografie Jan Žižka, za níž dostal autor Petr Čornej také cenu za naučnou literaturu. Ať už letos hlavní cenu získá kniha prozaická, publicistická či třeba básnická, snad k tomuto vyhlášení dojde před živým publikem.

 Zpráva vznikla na semináři Současná česká literatura a kulturní publicistika pode vedením PhDr. Jany Čeňkové, Ph.D.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *