Češi bojovali, proti Walesu ale prohráli 0:1 a poprvé v kvalifikaci na MS nebodovali

Česká fotbalová reprezentace 30. března ve třetím utkání kvalifikace na mistrovství světa podlehla Walesu 0:1, a ztratila tak průběžné vedení ve skupině E. V zápase byly k vidění dvě červené karty, oba týmy dohrávaly v deseti. O konečném výsledku rozhodla hlavička Daniela Jamese z 81. minuty. Česku se ziskem čtyř bodů nyní v tabulce patří druhé místo.

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého nedokázali navázat na vítězství 6:2 proti Estonsku a cennou remízu 1:1 s favoritem skupiny z Belgie. Vstup do zápasu jim přitom vyšel, v první půli soupeřek míči příliš nepouštěli. Nejvíce byl vidět Jakub Jankto, který během úvodních 45 minut vypálil hned pětkrát. Ani jeden z jeho pokusů ale brankáře Dannyho Warda nepřekonal, a to i díky taktice Walesu, který se soustředil především na obrannou fázi hry. K jediné výraznější šanci domácích se ve 36. minutě propracoval Gareth Bale. Střelu velšského kapitána ale fantastickým zákrokem vyrazil Tomáš Vaclík.

Začátek druhého poločasu se Čechům nevydařil. Už čtyři minuty po přestávce dostal za zákrok na Connora Robertse červenou kartu útočník Patrik Schick. I v deseti se hosté propracovali k zajímavé příležitosti – Vladimír Darida poslal do samostatného úniku Lukáše Provoda, který si obhodil gólmana Warda. Českého křídelníka ale o míč skluzem obral jeden z vracejících se obránců. Krátce po uplynutí 30 minut druhé části se síly na hřišti opět vyrovnaly – druhou žlutou kartu viděl Roberts, a předčasně tak zamířil do sprch. Jediný gól zápasu padl devět minut před koncem. Bale vyslal do šestnáctky krásný centr, kterým našel hlavu Jamese a nejmenší hráč na hřišti se nemýlil. V nastavení se k obrovské šanci na vyrovnání dostal Ondřej Čelůstka, jeho střelu ale protihráči zblokovali.

Wales tak proti Česku získal důležité tři body, které ho vracejí do hry o postup. Tabulku skupiny E vede Belgie se 7 b před Českem (4 b), Walesem (3 b), Běloruskem (3 b) a Estonskem (0 b). Vítěz skupiny na MS postupuje přímo, druhý tým si zahraje baráž. 

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *