V cenách Muriel uspěly ženské autorky, komiksovou knihou roku je příběh o alopecii

Česká akademie komiksu udílela už počtrnácté ceny Muriel za nejlepší tvorbu uplynulého roku. Předávání se 24. února kvůli špatné pandemické situaci neuskutečnilo jako obvykle v pražském kině Bio Oko, nýbrž online na webu ČT Art. Hlavní cenu z devíti udělovaných si za nejlepší komiksovou knihu odnesly Tereza Drahoňovská a Štěpánka Jislová za publikaci Bez vlasů. Autobiografické dílo popisuje život s alopecií, tedy nemocí, jejímž průvodním příznakem je vypadávání vlasů. 

V porotě zasedli kreslíř Branko Jelinek, literární publicistka a kritička Kateřina Čopjaková, komiksový teoretik Martin Foret a scenárista a kritik Antonín Tesař. Zhruba půlhodinovým záznamem provázely herečky Ester Geislerová a Johana Ožvold. Drahoňovská dle poroty upřímně a emotivně zachytila vyrovnávání se s nemocí, postupem léčby a možnosti pomoci dalším lidem, kteří se s alopecií potýkají, a také smíření s faktem, že už jí nejspíš vlasy nikdy nenarostou.

Cenu za nejlepší krátký komiks získal skautský příběh Kateřiny Čupové a Marka Steiningera Druhý břeh. Čupová, která letos zároveň sesbírala nejvíce nominací, uspěla už podruhé. Ocenění za nejlepší studentský komiks, tedy závěrečnou či ročníkovou školní práci, připadlo studentce Ateliéru ilustrace a grafiky UMPRUM Barboře Satranské za intimní náhled do běžných dnů pracujících Hospodský, průvodčí, truhlář, cukrářka, farář, vitrážista, řezník, restaurátor a sociální pracovnice. Porota dodává, že i přes úspěchy autorek Toy-box či Lely Geislerové v minulosti nikdy nešlo hovořit o ženské vlně, letošní ročník je podle ní proto přelomový.

Komiksovým stripem roku   se stal Mourrison Lukáše Fibricha, pravidelně vycházející v časopise ABC. Komiksovým překladem roku byla oceněna Michaela Marková za Divnou planetu, cena za překladový komiks připadla nakladatelství Paseka za drama o dospívajících dívkách Jedno obyčejný léto. Do Síně slávy byli uvedeni Ivan Stable a Jakub Němeček za založení nakladatelství Mot, Cenu za přínos českému komiksu bez nominace získalo duo Tomáš Kučerovský a Tomáš Prokůpek za založení a vydávání časopisu Aargh!

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Radio Wave

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *