V roce 2018 přibylo neziskových organizací, vzrostl i počet dobrovolníků

Počet neziskových organizací proti předchozímu roku stoupl o 1,3 %, hlásí Český statistický úřad (ČSÚ). Ve sledovaném období přibylo o 10 % více lidí, zvýšil se také počet dobrovolníků, kteří navíc odpracovali více hodin. Tento sektor se podílel na tvorbě HDP 1,78 %, produkce se zvýšila na 145,4 mld. Kč. Téměř 43 % této hodnoty tvořily veřejné vysoké školy.

„V roce 2018 působilo v České republice necelých 143 tisíc neziskových institucí, meziročně se jejich počet zvýšil o 1,3 %. Největší nárůst jsme zaznamenali u spolků, kterých nově vzniklo přes dva tisíce,“ uvedl Marek Rojíček, předseda ČSÚ, na online tiskové konferenci 27. října.

Kromě terciárního vzdělávání a výzkumu a vývoje v oblasti vzdělávání, připadá největší podíl vynaložených prostředků na rekreační a sportovní služby (13,5 %), ostatní vzdělávání a náboženství (6,3 %), služby sociální péče (4,9 %) a kulturní služby (4,4 %). Jejich financování se z největší části skládá z transferů a dotací z veřejných zdrojů (34,2 %) a příjmů za netržní produkci (21,3 %).

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní C pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *