Muzikál o propasti v mezilidských vztazích

Mnozí obyvatelé jihomoravské metropole je doposud znali spíše jako hudebníky, kteří čas od času vyšli do ulic a zpestřili kolemjdoucím den. Brněnská pěvecko-taneční skupina First Smile však na začátku února představila svůj historicky první autorský muzikál Hlubina, který napsala a zkomponovala jedna z jejích členek Anna Arin Dvořáková. Pochmurný příběh poukazující na kořeny zla ve společnosti nalákal diváky natolik, že při premiéře zaplnili brněnský Dělnický dům.

Na úvod překvapil už samotný příchod autorky. Ta totiž nezamířila na podium, ale do prostoru pod ním, kde usedla mezičleny orchestru. Teprve dvaadvacetiletá studentka audioinženýrství následně začala smyčcový kvartet sama dirigovat. Klasické tóny zpestřené elektronickou hudbou místy přecházely do moravských folklorních melodií. Na slovácké tradice odkazovaly také kostýmy v podobě jednoduchých lněných krojů, jejichž různé variace si oblékli všichni účinkující.

Příběh o vesnici, která si odmítá přiznat myšlenku na blížící se konflikt, až se v něm jednoho dne sama ocitne, se točil okolo propasti zvané Hlubina. Ta se stalapředmětem rozepří dvou vesničanů, kteří do svého konfliktu postupně zatáhli celou obec. Eskalující problémy a hněv následně poznamenaly nejen sousedské vztahy, ale i lásku protagonistů –Vojáka a nevinné Slečny. V hlavních rolích se divákům 2. a 4. února 2020 představily rovnou dvě herecké alternace – Jaroslav Bašus s Terezou Sýsovou a Kamil Jelínek s Klárou Pěchoučkovou.

Po premiéře následovala diskuse, v níž autorka krátce pohovořila o významu propasti a její roli v celém příběhu. Poté mohli přítomní klást dotazy. „Hlubina je metaforou, kterou si každý může interpretovat jinak. Pro mě představuje objekt, na který vesničané svalují všechnu vinu. Je to pro ně snazší, než se podívat do zrcadla,“ doplnila Anna Arin Dvořáková. Jako bonus na závěr večera si skupina First Smile připravila krátkou glee show zaměřenou na muzikálové hity.

Žánr glee (známý také jako showchoir) v sobě propojuje pěvecké, herecké a taneční prvky do jednoho celku a tvoří tak dramaturgicky provázaná představení. First Smile je doposud jediný glee soubor v České republice. V roce 2013 ho založili hudební skladatel Jiří Najvar a student Tobiáš Štěpánek. Od té doby se skupina rozrostla a dnes ji tvoří přibližně dvacet členů.

Text vznikl v rámci semináři Jiné žánry. Literární a kulturní seminář pod vedením Jany Čeňkové.

Foto: Tom Svoboda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *